13 лева за странджански манов мед, който лекува много болести (СНИМКИ)

Актуални новини
12:55 - 03 Август 2020
12535
13 лева за странджански манов мед, който лекува много болести (СНИМКИ)

Голям буркан био манов мед от Странджанския край, който е изключително полезен за организма, се предлага срещу 13 лева на Фестивала на меда в Царево, видя Lupa.bg. Според потребители цената е разумна за това количество, имайки предвид и високото качество на предлагания продукт. Фестивалът на Странджанския манов мед по традиция се провежда от 2004 г. през първата десетдневка на месец август в центъра на Царево под мотото „Царево – царството на мановия мед!"

Тази година и заради многото български летовници в морския град, които са повече от обичайното, събитието се радва на голям интерес. През уикенда десетки хиляди посетиха фестивала, видя нашият репортер. Пчелари от цялата страна се включат в събитието като във фестивалните дни представят всички видове пчелни продукти на жителите и гостите на Царево.

На фестивала на цени от 5 до 10 лева се продава и така популярните сред българите прополисови спрейове за нос или гърло, които в сезона на вирусите успокояват и облекчават болката и дискомфорта в гърлото и лекуват хремата. Те са създадени на базата на природни продукти.

10 лева струва и кутийка с различни разновидности на прополисов крем, който се използва при рани, изгаряния, псориазис и други кожни проблеми.

В царството на меда в Царево на голям интерес се радват и бурканите с манов мед с перга - т.нар. пчелен прашец под формата на пчелен хляб. Между 8 и 12 лева е цената на буркан пълнозърнест тахан с ленено семе

Децата се радват на различни фигурки от пчелен восък, чиято цена започва от 3 лева и достига до 30 в зависимост от големината.

Производители на пчелен мед и екологични продукти предлагат продукти с лечебна цел и високи вкусови качества. Мановият мед се добива най-вече в Странджанския край, заради благоприятните климатични условия в този край на страната. Той се получава от маната по листата на дъба и липата, откъдето идва и името му „манов“.

Тази мана се получава с помощта на насекоми, които пробиват листата на растенията. Насекомите се хранят с една част от сладкия сок, който изтича, а останалата част се отделя върху листата във вид на лепкава течност. Когато около пчелите няма нектарни растения, те събират маната и я превръщат в мед. Мановият мед е изключително тъмен на цвят, понякога даже черен, а в него се виждат тези малки насекоми.

Мановият мед е известен с полезните си свойства. Богат е на минерали, въглехидрати, витамини, монозахариди, фолиева киселина. В него има концентрирано количество  витамин В1, В2, В6, РР и В12. Медиците казват, че концентрацията е 16 пъти по-голяма, отколкото е в ябълките и в кайсиите.

Пчелните продукти са необходими за човека като хранителни, лечебни, диетични и козметични
средства. Медът е мощен имуностимулатор и сега в разгара на пандемията от COVID-19 много българи се доверяват на противовъзпалителните му качества.

Основният организатор на фестивала Манол Тодоров коментира, че за него и колегите му пчелари са настанали тежки времена.

Макар, че продукцията им е от изключително високо качество, реколтата тази година е била незадоволителна, а това няма как да не се отрази. От година странджанският манов мед вече е защитен като име и качество в Брюксел.

„Това означава, че вече никой не може да използва името неправомерно. Добрата новина е, че земеделското министерство отпуска по 1800 лв. За проверка, контрол, сертификация и анализи за пчеларите, които искат да докажат, че произвеждат странджански манов мед“, обясни още Манол Тодоров.

Един от традиционните участници във фестивала е екипът на Държавно горско стопанство - Кости. От там представят своята продукция от странджански манов мед и пчелен прашец.


При какви случаи е по-добре да се приема манов мед, а не обикновен?

1. При наличие на възпалителни процеси, защото действа антисептично. Той изпълнява функцията и на антиоксидант – изчиства тежките метали и другите вредни вещества от организма.

2. Ако задържате течности в организма, яжте манов мед, който има свойството на диуретик.

3. При кашлица и други проблеми с дихателната система.

4. Лекува възпаления и други физиологични болести на бъбреците, пикочния мехур и пикочните пътища.

5. Подсилва имунната система по един уникален начин и предпазва от анемия.

6. Влияе положително върху цялата кръвоносна система – укрепва мускула на сърцето. Подпомага кръвоносните съдове да бъдат по-здрави и еластични.

7. Редовната употреба на манов мед повишава наличието на хемоглобин в кръвта – червените кръвни телца.

8. Действа добре на нервната система – усилва работата на мозъка, помага да се възстановяват невроните в мозъка, засилва паметта.

9. Наличието на глюкоза и левулоза в мановия мед го правят необходим за прочистване на черния дроб и възстановяване на неговите нормални функции.

10. Подобрява зрението.  Укрепва очната ябълка и зрителните нерви.

Разбира се има и хора, които са алергични към меда, така че за тях яденето на мед е противопоказно. При всички случаи не трябва да се прекалява с употребата му и лекари препоръчват повече от една супена лъжица на ден да не се приема.

Снимки: АГНЕС МЕТОДИЕВА