1,3 млрд. лв. е помощта за бизнеса, да имат за заплати

Политика
11:11 - 01 Юли 2020
1257
1,3 млрд. лв. е помощта за бизнеса, да имат за заплати

1,3 млрд. лв. ще е размерът на помощта от страна на правителството към бизнеса, за да плаща заплати на работниците си. Това обяви в началото на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов. 

Новият дизайн на мярката 60/40, която ще действа до 30 септември, ще запази 300 000 работни места и ще струва 1 млрд. лв., стана ясно още от думите на премиера. Междувременно Борисов представи кратка статистика за свършеното по нея до момента.

Досега по мярката 60/40 са платени 130 млн.лв. и се е запазила заетостта на 160 000 души в 9 000 предприятия. “С тази мярка сме подпомогнали на фирми във всякакви сектори. Този нов дизайн е съгласуван със синдикати и всички браншови организации. За пътническия превоз и туризъм сме осигурили да има европейски средства за заплати. 40 млн.лв. ще похарчим за тази мярка”, съобщи Бойко Борисов. 

Той изтъкна, че днес се въвежда и трета мярка за наемане на безработни, което ще струва 160 млн.лв. “Оттук 50 млн.лв. да само за туризъм”, подчерта премиерът и обобщи, че всичко ще струва 1,3 млрд.лв. Борисов няколко пъти наблегна, че всичко това е безвъзмездна помощ.

Премиерът добави, че вчера СЗО отново са ни уплашили, че най-лошото тепърва предстои в условията, когато държавите разхлабват мерките.

Той коментира и темата с багерите до Седемте рилски езера, като напомни, че преди ден е спрял проектът. Вицепремиерът Томислав Дончев пък щял да отиде на място заедно с екоминистъра Емил Димитров - Ревизоро. Той от своя страна обяви, че ще замрази проекта, пък “по-достойните да го направят след това”. Борисов заръча на екоминистъра да седне и да говори с еколозите на по-разбираем тон, като припомни полемиките за строежите на магистралите с археолозите. "Седнете на чай - билков, липов, вземете си мента, глог и валериан и разрешете проблема за Седемте рилски езера", заръча им Борисов.