13 писатели номинирани за „Букър”

Култура
12:52 - 28 Юли 2020
2570
13 писатели номинирани за „Букър”

Британската авторка на бестселъри Хилари Мантел и американската писателка Ан Тайлър са сред 13-те номинирани за престижната литературна награда "Букър".

В дългата листа, доминирана от американски автори, Мантел е номинирана за финала на трилогията за Кромуел "Огледалото и светлината".

Тя спечели приза и за предишните два романа от поредицата - "Вълци" и "Доведете труповете".

За престижната награда и премията от 50 000 британски лири са излъчени и британските автори Гейбриъл Крауз за романа "Who They Was,'' Дъглас Стюърт за "Shuggie Bain'' и Софи Уорд за "Love and Other Thought Experiments.''

Американските претенденти за Ана Тайлър с романа си "Redhead by the Side of the Road,'' Даян Кук за "The New Wilderness",Авни Доши за "Burnt Sugar", Кайли Райд - "Such a Fun Age,'' Брандън Тейлър за "Real Life'' и Си Пам Зенг за "How Much of These Hills is Gold'.

Сред номинираните са също Колъм Маккан, Ирландия за романа "Apeirogon'', "This Mournable Boy'' на Цици Дангаремгба, Зимбабве и "The Shadow King" на етиопско-американската авторка Мааза Менгисте.

Осем от номинираните романи са дебют за авторите, което не е обичайно. Литературният директор на наградите Габи Ууд каза, че е вълнуващо, че "някои от авторите, започнали кариерата си в разгара на пандемията от Ковид-19, може би ще имат шанса да достигнат до читателите, които заслужават".

На 15 септември ще бъде огласена късата листа на претендентите за тазгодишния приз, а победителят ще стане известен през ноември.

Наградата "Букър" е учредена през 1969 г. За нея могат да кандидатстват англоезични автори от цял свят. Всички подробности за участниците и книгите можете да намерите на официалната страница на наградите "Букър".