13 полицаи са получили наказания след протеста срещу БФС през ноември

В момента се извършва проверка, след която е възможно да има още наказани

Спорт
08:29 - 11 Януари 2024
1891
13 полицаи са получили наказания след протеста срещу БФС през ноември

Общо 13 полицаи са получили наказания след протеста срещу БФС през ноември. Това съобщи директорът на СДВР старши комисар Любомир Николов, цитиран от Нова телевизия.

Четирима от тях са уволнени, а на 9 са наложени дисциплинарни наказания за срок от една година.

След извършена проверка е установено, че те са превишили полицейските си правомощия. Униформените, които са освободени от поста си, са използвали прекомерна сила при задържането на протестиращи. Сред тях има и полицейски ръководители, които няма да продължат да работят в СДВР, категорични са от вътрешното ведомство.

Проведени са разговори с всеки един от наказаните. По думите на ст. Комисар Николов, те обяснили, че в един момент "са прегорели" и са се подвели по емоцията на хората срещу тях, както и от бурните действия спрямо тях. Така се стигнало до агресията.

В същото време премиерът Николай Денков определи като притеснителен знак фактът, че всички наказани полицаи са от едно звено. "Трябва да се вземат организационни мерки. Отново ясно да бъде дефинирано на полицаите какво могат и какво не могат. По никакъв начин не могат да осъществяват насилие над граждани, които не проявяват такова в обратна посока", подчертава той.

В момента се извършва проверка от Дирекция "Инспекторат", след която е възможно да има още наказани. А със заповед на главния секретар на МВР - полицаите ще бъдат периодично обучавани.

"Преди протеста в София е взето решение полицаите да не носят боди камери", подчерта шефът на СДВР.

Причина за това е, че според органите на реда, тези устройства, които се закрепват за ревера на служителите, стават много лесна чупеща се вещ при стълкновение с тълпа.

Припомняме, че от днес полицаите в Бургас, по време на работа, ще ползват т.нар. боди камери. Решението беше взето след проведено национално съвещание с ръководния състав на МВР. То влиза със заповед на директорa на ОДМВР-Бургас старши комисар Емил Павлов.

Освен това ще бъде засилен и инструктажът на екипите, застъпващи в наряд.