13 са убитите при стрелбата в училище в Русия

По предварителни данни сред жертвите има двама охранители на учебното заведение

Русия
17:00 - 26 Септември 2022
3065
13 са убитите при стрелбата в училище в Русия

Тринайсет са вече жертвите от стрелбата, отекнала днес в училище в град Ижевск, Централна Русия, столица на република Удмуртия. Това съобщи за ТАСС Следственият комитет на Руската федерация, предаде агенцията.

Шестима са убити, а 20 - пострадали, съобщи по-рано Александър Бречалов, лидерът на Удмуртия, цитиран от ТАСС.

По предварителни данни сред жертвите има двама охранители на учебното заведение, двама учители и седем непълнолетни, допълни следствието.

Бречалов съобщи преди това, че е убит служител от охраната, има жертви и ранени и сред децата, а полицаите са открили тялото на извършителя, който изглежда се е самоубил. Бречалов добави, че лично е пристигнал в училището, информира телевизия "360".

Вътрешното министерство на републиката потвърди тези данни и добави, че информацията в момента се уточнява.

Евакуацията на сградата почти е приключила според Бречалов, посочва руският сайт "РБК"; според Интерфакс хората вече са евакуирани.

Ижевск е град с 640 000 души население, разположен западно от Уралските планини в Централна Русия, на около 960 километра източно от Москва, уточнява Асошиейтед прес.

Някога крайно редки, случаите на смъртоносна стрелба, по-специално в училища, изглежда стават по-многобройни в Русия от няколко години - дотам, че тревога изрази и президентът Владимир Путин, който видя в тях явление, внесено от САЩ, и пагубен ефект от глобализацията, отбелязва АФП.