130 000 французи блокирани в чужбина

Актуални новини
11:50 - 20 Март 2020
2523
130 000 французи блокирани в чужбина

Франция трябва да организира завръщането на около 130 000 свои граждани, които са блокирани в чужбина заради пандемията от новия коронавирус, каза днес министърът на външните работи Жан-Ив Льо Дриан, цитиран от световните агенции, предава БТА.

"Най-трудният въпрос е този за хората, които се намират временно в чужбина, които в повечето случаи са там на ваканция и които към днес са около 130 000 в целия свят", заяви Льо Дриан пред радио Франс енфо. Той подчерта, че Франция се опитва да улесни тяхното завръщане у дома, но призова тези блокирани зад граница хора да запазят спокойствие и да проявят търпение.

Льо Дриан разказа, че основната част от намиращите се в Мароко френски туристи - 17 000 от общо 20 000 - вече са евакуирани. Той припомни, че властите в Мароко са преустановили връзките по море и по въздух с Франция.

Льо Дриан призова над 3-те милиона французи, които живеят зад граница, да останат там, където са, и предупреди, че правителството е готово да затегне ограниченията във Франция, за да сведе до минимум движението на хората, ако сегашните правила не се изпълняват достатъчно.

Границите на Шенгенската зона са затворени от вторник и чужди граждани не могат да идват във Франция, подчерта накрая той.