138 ВЕЦ-а  застрашени от спиране

Разрешително за ползване на вода може да се откаже, ако водоизточникът е в защитена зона

Новини
09:02 - 21 Март 2019
4203
138 ВЕЦ-а застрашени от спиране

138 средни и малки ВЕЦ-а плюс държавния “Цанков камък” са заплашени от затваряне в най-скоро време, предупреждава Асоциация “Хидроенергия”.

Причината е във въведената през 2010 г. в Закона за водите възможност регионалните басейнови дирекции да отказват продължаване на разрешителното за водовземане, ако водоизточникът попада в защитена зона, независимо къде точно се намира самата ВЕЦ. По-голямата част от тези зони съвпадат с “Натура 2000”.

Разпоредбата се отнася само за ВЕЦ-овете, въведени в експлоатация след 2010 г. Разрешителните за ползване на вода са започнали да изтичат наскоро и вече има случаи на отказано удължаване, информира председателят на асоциацията Боян Кършаков.

В следващите 24 месеца предстои да изтекат разрешителните на около 50 ВЕЦ-а, а общият брой на засегнатите е 138. Според Кършаков на инвеститорите не им остава нищо друго, освен да почнат да водят дела срещу държавата, но независимо от изхода от тях, неработещите водноелектрически централи са пряка заплаха за околната среда, защото такива съоръжения трудно може да се консервират и да се изоставят — обикновено те са свързани с речната система и има десетки изисквания към поддържането им. 65% от възобновяемата енергия в България е от ВЕЦ-ове, а частната водна енергетика допринася за почти 50% от производството от такива централи в България.

Казусът застрашава и хидроенергийното съоръжение на НЕК “Цанков камък”, което започна работа през 2013 г.