14 400 дози на "Янсен" пристигнаха, остават в "Бул Био"

САЩ спря поставянето на ваксината заради случаи на тромбози

Новини
17:23 - 15 Април 2021
3054
14 400 дози на "Янсен" пристигнаха, остават в "Бул Био"

Очакваните 14 400 дози от ваксината на "Янсен", които трябваше да пристигнат по график днес, са вече в страната. От ваксинационния щаб са потвърдили за доставката.

Първоначално, инжекциите ще останат на съхранение в държавната фирма "Бул Био", докато Европейската агенция по лекарствата излезе с окончателно решение за приложението им.

САЩ вече преустанови поставянето на ваксината поради случаи на тромбози. Решението бе взето след като 6 американки на възраст между 18 и 48 г., развили кръвни съсиреци, след имунизацията. Едната е починала, друга е в критично състояние в болница. Общо ваксинирани с препарата на “Джонсън и Джонсън” в САЩ (белгийската "Янсен" е дъщерна фирма на "Джонсън и Джонсън") са близо 7 млн. американци, но за други реакции не се докладва. Ваксината е спряна и в Южна Африка, която първа започна да я прилага.

Решение от ЕМА за "Янсен" се очакваше още във вторник вечерта, тъй като през деня имаше борд, на който се объждаше темата, съобщи тогава здравният министър проф. Костадин Ангелов. По последна информация от ЕМА в сряда обаче, такова ще бъде дадено през следващата седмица.