14-часов театрален маратон в Народния събра народа на Вазов (СНИМКИ)

Стотици зрители надникнаха зад кулисите на театъра, срещнаха се с любими артисти и имаха възможност да гледат 7 спектакъла

Култура
13:57 - 20 Ноември 2022
4605
14-часов театрален маратон в Народния събра народа на Вазов (СНИМКИ)

14-часов маратон от събития в Народния театър "Иван Вазов" събра хиляди в дългата Нощ на театрите, която се проведе в събота, 19 ноември. Слънчевият и топъл есенен ден внесе допълнително очарование, тъй като даде възможност на повече хора да излязат навън и да се докоснат до театралната магия, вместо да стоят вкъщи.

За пръв път академичната трупа организира такава емоционална палитра от спектакли и срещи с актьори, режисьори, драматурзи и откри широко вратите си за зрителите, като им разкри не само какво има зад кулисите на голямата сцена, но им показа и някои от тайните на театъра.

Рекорден брой от близо 1500 посетители пристъпиха в тайните на Народния театър „Иван Вазов“ в рамките на десетата юбилейна Нощ на театрите, съобщиха от трупата. Над 1200 души бе общият брой на зрителите на седемте представления на пет сцени и повече от 350 – на журналисти, театроведи и гости на събитията.

Нощта на театрите в Народния всъщност започна още в 10 сутринта, когато в театъра бяха посрещнати притежателите на ексклузивния NT Pass, който им осигури целодневен достъп до Народния театър, запазени места за всички представления, 4 фен срещи с актьори и режисьори, участие в културно-опознавателни обиколки зад театралните кулиси, а също и безплатна консумация в местата с храна и напитки на територията на театъра. Нощта на театрите в Народния продължи до полунощ.

Снимка: Народен театър

Цената на този специален билет струваше 149 лева и немалко изкушени от театъра зрители го бяха закупили. Срещу него те получиха и торбичка за спомен от Народния театър заедно с пиесата на драматурга Александър Секулов "Народът на Вазов", която пък вечерта изпълни салона на Голямата сцена. Писателят пък имаше специална среща със зрителите, отговори на многобройни въпроси и раздаде десетки автографи.

Снимка: Народен театър

Четири от най-гледаните моноспектакли: премиерният „Неведение“ на Албена Ставрева, „Плач на ангел“ на Христо Мутафчиев, „Караконджул“ на Валери Йорданов и „Шърли Валънтайн“ на Албена Колева; шедьовърът „Народът на Вазов“ на Диана Добрева по текст на Александър Секулов и танцовата стихия „Фиеста“ на Андреа Гаврилиу бяха в селекцията на програмата за празничния ден, а билетите за тях бяха продадени дни преди събитието.

Специално за Нощта на театрите цялата сграда бе подготвена, за да разкрие част от съкровищата на своята история. Във фоайето на Втори балкон бе дадено началото на музейна експозиция с ценни реликви от миналото на театъра, която ще бъде обновявана периодично. Там могат да се видят макетите на Театър „Основа“ и театърът в сегашния си вид, театрални костюми и реквизит, както и ценни предмети, принадлежали на звездите от миналото.

Изключителен интерес предизвика и богатата съпътстваща програма в Нощта на театрите в Народния театър.

Повече от 100 души изпълниха зала „Юг“, за да се срещнат с именития български режисьор и директор на театъра в Тулуза Галин Стоев, който постави преди време в Народния „Танцът Делхи“, в рамките на паралелното събитие „Войната: конструиране на драматургии“.

Провокирани от актуалната геополитическа ситуация и богатия си артистичен и теоретичен опит Галин Стоев и културологът Слава Янакиева споделиха своите наблюдения върху процеса на конструиране на наратив в драматургията на войната. Модератор на срещата бе театралният и танцов критик и изследовател Мира Тодорова.

С огромен интерес и много въпроси зрителите посрещнаха и режисьора на зрелищния спектакъл „Народът на Вазов“ – режисьора Диана Добрева и писателят и драматург Александър Секулов. В срещите си те споделиха любопитни факти от богатия си опит, от създаването на едно представление и бъдещите си творчески планове.

FaNT срещите в Нощта на театрите дадоха възможност на изкушените от театралната магия да се срещнат и с любимите си звезди Юлиан Вергов, Валери Йорданов и Христо Мутафчиев, а облечена в ефектна сценична рокля актрисата Биляна Петринска ги въведе в тайните на театралния грим и подготовката на актьорите преди да излязат на сцена. Заедно с нея бе и малкият й син, който с голямо любопитство разгледа къде работи майка му и се разходи из голямата сцена и в красивата голяма зала на театъра, облицована с червено кадифе и с позлата.

Снимка: Народен театър

Стотици зрители пожелаха да се качат на Голямата сцена на Народния и да усетят какво е да стъпиш там и пред теб да се разкрие голямата зала на театъра. На сцената бе подреден част от декора за спектакъла "Народът на Вазов". А всъщност народът на Вазов сам пожела да дойде в 115-годишната емблематична сграда на София.

Очаквано с огромен интерес феновете посрещнаха и двете културно-опознавателни обиколки, благодарение на които надникнаха зад кулисите и проходиха заедно с актьорите-гидове Гергана Змийчарова и Дарин Ангелов маршрутите на театъра – трите основни сцени, алтернативните пространства и фоайета, сценичната механизация и Царската ложа. Звездите на трупата им разказаха любопитни факти около създаването и промените на сградата, перипетиите, през които е преминал театърът в годините и голяма част от неговата богата история.

Част от програмата бе и откриването на изложбата „Пробуждане“ на театралния фотограф Стефан Н. Щерев във фоайето на Първи балкон, която ще може да се види и в следващите дни. Фотографиите са уловили най-впечатляващите моменти от прочути спектакли от репертоара на театъра.

Изложбата бе символично открита от неговата дъщеря, която разказа как татко й решил да стане фотограф. Зрителите можеха да си купят впечатляващия албум „Съвременен български театър“ на Стефан Н. Щерев с портретите на любими родни актьори. Първи том съдържа кадри от 33 знакови театрални постановки. В над 1000 фотографии са запечатани уникални състояния на актьора на сцената, които обикновено са моментен дар само за зрителите в залата.

Като партньор на Нощта на театрите, Народен театър „Иван Вазов“ бе домакин и на LiveCam студиото, което бe ситуирано на третия етаж и предложи вълнуващи срещи с актьори и режисьори и разговори по актуални теми, свързани с театъра и обществото. 

Над 3-часовото живо предаване, организирано от инициаторите на Нощта на театрите, бе посветено на темата "Нощта след края на Света. Светът след края на Нощта“. Свои мисли за изкуството, за мисията на театъра, на актьора, драматурга и режисьора споделиха режисьорите Иван Добчев, Маргарита Младенова, Явор Гърдев и Галин Стоев, драматурзите Александър Секулов и Яна Борисова и актьорите, които са и посланици на Нощта на театрите - Боряна Братоева, Весела Бабинова, Владимир Михайлов, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Константин Еленков, Ованес Торосян, Силвия Петкова, Христо Петков и Юлиан Вергов.


Снимки: Агнес Методиева