14-годишен ученик е заподозреният за стрелбата в Джорджия

Загиналите са двама ученици и двама учители

Новини
07:54 - 05 Септември 2024
1386
14-годишен ученик е заподозреният за стрелбата в Джорджия

Ученик на 14 години откри вчера огън в гимназия в щата Джорджия и уби четирима души, съобщиха властите, цитирани от АП.

Загиналите са двама ученици и двама учители, а най-малко девет други души бяха откарани в болници с наранявания.  

Властите съобщиха, че заподозреният, ученик в гимназията "Апалачи" в град Уиндър, е бил задържан и му е повдигнато обвинение за убийство като на пълнолетен. 

"Това, което виждате, е злодеяние", заяви шерифът на окръг Бароу Джъд Смит на кратка пресконференция пред училището. Той отказа да даде подробности за заподозрения. От Следствената служба на 
 
Джорджия съобщиха, че четирима души са загинали, а най-малко девет са ранени. Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп нарече извършителя на масово убийство в училище в щата Джорджия "болно и откачено чудовище".

"Тези скъпи деца ни бяха отнети твърде рано от едно болно и откачено чудовище", написа той в социалната си мрежа "Трут Соушъл".

Вицепрезидентката и кандидатка на Демократическата партия за Белия дом Камала Харис призова за решителни действия срещу насилието с огнестрелни оръжия.

"Трябва да сложим край на епидемията от насилие с огнестрелно оръжие в нашата страна веднъж завинаги. Няма причина да се примиряваме с това", каза тя на предизборна проява в Ню Хемпшър, предаде АФП.

Стрелбата в училището е поредната сред десетките в САЩ през последните години, включително особено смъртоносните в Нютаун, Кънектикът, Паркланд, Флорида, и Ювалди, Тексас. Убийствата в класните стаи предизвикаха разгорещени дебати за контрола върху оръжията и опънаха нервите на родителите, чиито деца израстват, свикнали с тренировките за активен стрелец в класните стаи. Те обаче не допринесоха за промяна на националните закони за оръжията.