140-грамов уред следи от разстояние болни от COVID-19

Изобретението вече работи в столичната Втора градска

Здраве
23:14 - 30 Март 2020
6427
140-грамов уред следи от разстояние болни от COVID-19

Всеки ден българско устройство за телемедицина следи 300 заразени с коронавирус в Румъния. Уредът, който тежи 140 грама, дава постоянна информация за състоянието им и при влошаване, лекарите преценяват дали те да бъдат насочени към болница.

От понеделник изобретението на нашата фирма “Чек Пойнт Кардио” работи и в столичната Втора градска болница.

“Устройствата за телемедицина функционират нормално. Пациентите, заразени с китайския вирус, се наблюдават от центъра ни в Казанлък. Аз се намирам в Израел и виждам температурата и кислородната ситуация на единия болен”, обясни пред “24 часа” Ивайло Дачов от “Чек Пойнт Кардио”.

Болният носи със себе си 140-грамовия уред и в реално време той показва на оборудван и работещ център за телемедицина какви са жизнените му показатели. С тях лекари, които са в безопасни условия, биха могли да наблюдават едновременно стотици пациенти и да управляват апаратите за изкуствено дишане. Досега устройството се използваше за кардиологични наблюдения, сега функциите са разширени и проследяват заразени с коронавирус.

“Уредът показва в реално време артериално налягане, средно артериално налягане, пулсово налягане, сатурация - това е насищане на кръвта с кислород, респирация - това е динамика на дишане, честота на дишане на пациента, температурата”, обяснява директорът на клиниката в Казанлък д-р Бойчо Бойчев.