140-килограмов трансджендър ще вдига щанги в Токио

Лоръл Хъбарт има невероятния шанс да стане първият такъв, който ще се състезава на Олимпийски игри

Новини
17:52 - 07 Май 2021
3357
140-килограмов трансджендър ще вдига щанги в Токио

Щангистът от Нова Зеландия Лоръл Хъбарт има невероятния шанс да стане първия трансджендър, който ще се състезава на Олимпийски игри.

Промяна в правилата на игрите през 2021 година отваря пътя към Токио за 43-годишния спортист, който само преди 10 години е бил мъж и е част от националния отбор на страната си.

През 2017 година Хъбарт сензационно печели сребро в тежка категория при жените на световното първенство, а през 2018 г. бе фаворит на игрите на Британската общност, но се контузва. Сега Лоръл има всички шансове да стане Олимпийски шампион след два месеца.

Преди десетилетие Лоръл носи името Гавин и се смята за един от водещите щангисти в своята държава, въпреки че нямаше големи международни успехи. На 35 години той прекратява кариерата си и започва работа в местната федерация. Тогава той решава да смени пола си и новото му име е Лоръл. След това се появява отново, но при жените. Той печели няколко медала по всички правила и изисквания на МОК по отношение на генната терапия. Нивото на мъжкия хормон тестостерон в кръвта не надвишава 10 наномола на литър.

Съперничките на Лоръл твърдят, че успехът е свързан с мъжкото тяло, което на практика не се е променило след операцията за смяна на пола. През 2018 година Хъбарт става първия транссексуален състезател в историята, а победата идва с разлика от цели 12 килограма пред следващата в класирането, но на следващото движение получава контузия.