1400 души искат оставката на Васил Василев от Народния

Подписка настоява договорът на директора да бъде прекратен заради уронване престижа на театъра

Актуални новини
18:30 - 24 Юли 2023
3534
1400 души искат оставката на Васил Василев от Народния

1400 души вече са се подписали в петицията с искане за оставката на директора на Народния театър Васил Василев. Мандатът не е безусловен, заяви пред БНР Десислава Каменова - инициатор на подписката. Адресат на исканията е новият министър на културата Кръстю Кръстев.

"Това предложение, което внесох на 20 юли в деловодството на Министерството на културата, съдържа тази онлайн подписка с подписите, които до момента са събрани, както и едно предложение, в което са разписани правните аргументи и юридическите основания.

Ние правим предложение - първото е той да бъде помолен от министъра да подаде оставка. И алтернативно - ако той не подаде оставка, да бъде образувано дисциплинарно производство и неговият договор да бъде прекратен заради несправяне с работата и уронване престижа на Народния театър", обясни Каменова. Тя уточни, че министърът е обещал до края на лятото да има резултат от назначените в театъра проверки.

Безучастието е по-опасно и от бездарието, отбеляза Каменова. 

Тя припомни, че преди да бъде формулирана тази аргументация и тази подписка с това конкретно искане, е имало предхождаща онлайн петиция, която е призовавала от името на зрителите още в началото на конфликта ръководството на театъра да запази постановките на Явор Гърдев и Александър Морфов.

"В тази петиция хората се обединиха около молбата да се оттеглят замесените в този скандал и да дадат предимство на творческия екип и таланта. Благодарихме на директора за положените усилия и съжалихме за така стеклите се обстоятелства. Нашето искане беше просто очакване на новите постановки на тези режисьори. Ние не сме искали по никакъв начин да се конфронтираме и да внасяме допълнително напрежение. В този конфликт забравихме най-важните - зрителите", смята Десислава Каменова.