1400 работодатели пуснаха служителите в неплатен отпуск

Предприемачите са поискали помощ по мярката "Запази ме!"

Новини
19:32 - 05 Декември 2020
3213
1400 работодатели пуснаха служителите в неплатен отпуск

1400 работодатели, които затвориха бизнесите си, са поискали служителите им да излязат в неплатен отпуск по мярката "Запази ме!", която заработи от началото на седмицата. Обобщението направи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред Би Ти Ви. 

Най-много са кандидатите от секторите ресторантьорство, търговия и спортни дейности.

Ресторантите имат право да кандидатстват за "Запази ме". Собственикът на хотел с ресторант обаче получава отказ.
Кухнята на ресторанта работи, но само, за да обслужи доставки на храна за вкъщи или хора от съседни офиси, които идват за пакетирани храни.

В момента на работа в ресторанта на хотела е само готвачът.
След като част от колегите му вече стоят без пари вкъщи в неплатен отпуск, Пламен е притеснен. Чува от шефа си, че "Запази ме" няма да проработи за него.

Собственикът казва, че ако ползва мярката, би запазил 6 души от ресторанта. Задочно социалният министър му отговори, че ресторантът на хотела няма право на
помощта. 

"Когато се сложи код за икономическа дейност "хотел", ние получаваме един списък със служители и не можем да знаем, кой от тези служители е служител в ресторанта или е служител в хотела – хотелът може да сложи в списъка и всички камериерки, а не хора в ресторанта", обясни министърът.

Така ресторантите извън хотелите могат да се възползват от мярката, а тези в хотелите – само, ако са изрично регистрирани като ресторанти.