1468 домакинства в Русе заменят печките на твърдо гориво

Старите отоплителни уреди ще бъдат взети и транспортирани за рециклиране

Новини
14:34 - 10 Януари 2020
2149
1468 домакинства в Русе заменят печките на твърдо гориво

В Русе 1468 домакинства ще заменят печките на твърдо гориво с алтернативно екологично отопление по проект по програма "LIFE" - "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух", одобрен от Европейската комисия. Това съобщиха от кметството в крайдунавския град.

Оттам информират, че от 15 януари т.г. ще се приемат документи на домакинствата, като 80 от тях ще бъдат включени в пилотната фаза още през тази година.

Програмата ще финансира доставката на допустимото оборудване, монтажа на отоплителния уред, обучението за експлоатация, профилактика - еднократно за първата година, както и гаранционното обслужване за петгодишен период.

Крайният срок за приемане на документите е 16 март т.г., като класирането не е на базата на реда на внасянето им в администрацията.

От общинската управа информират, че старите отоплителни уреди на твърдо гориво ще бъдат взети и транспортирани за рециклиране и оползотворяване. Целта е да се избегне повторната им продажба и употреба.
Според програмата останалите 1388 домакинства в Русе ще бъдат включени в основната фаза на проекта, който е с продължителност шест години.