15 000 милионери бягат от Путин

Новини
14:11 - 17 Юни 2022
2081
15 000 милионери бягат от Путин

Хиляди милионери се опитват да напуснат Русия. А продължаващото изселване на нейната бизнес и олигархична общност вероятно ще изостри дългосрочните щети от войната с Украйна върху икономиката й. Това заяви британското министерство на отбраната.    

Данните на разузнаването сочат, че според заявленията за миграция 15 хил. руски милионери вероятно вече се опитват да напуснат страната. 

Междувременно рублата започна да поевтинява спрямо долара и еврото на фона на заявленията, които руските власти правят на Международния икономически форум в Санкт Петербург, известен още като "Руския Давос".

Москва възнамерява да разреши на руските банки да налагат комисионни върху депозитите в чуждестранна валута със задна дата. 

Централната банка отбеляза, че поради изолацията на валутния пазар наличието на валутни пасиви и активи създават допълнителни рискове, тъй като са лишени от възможността да хеджират своите валутна позиция.

За да се ускори обезценяването на активите и пасивите на икономиката, Централната банка предложи да позволи на банките да определят отрицателни лихвени проценти по депозитите в чуждестранна валута на юридически лица.