15 чужденци с коне и каравани всяват смут в Костенец

Настанили се да пренощуват в частен имот

Актуални новини
19:32 - 12 Май 2019
3542
15 чужденци с коне и каравани всяват смут в Костенец

15 чужденци с коне и каравани се самонастаниха в град Костенец, където преди дни беше убита млада жена, съобщи Агенция „Фокус”. 

Около 15.00 часа днес на ул. „Чайка” са се появили четирима души с колела, които са оглеждали незастроено пространство около р. Марица, където малко по-късно са започнали да поставят ограждения. Тъй като мястото е частна собственост, живущите в района подават сигнал в полицията. Веднага на място е пристигнал патрул.

Групата чужденци са артисти, които преди шест месеца са тръгнали от Франция и пътуват с каруци из Европа. В България те пристигат преди три дни, като са влезли в страната ни от Гърция. Една от целите им е фестивал в Пловдив, който ще започне след три дни. При проверка на личните им документи стана ясно, че не всички са от Франция – част от тях са граждани на Испания, Аржентина, Италия и други страни. Показана бе и поканата, с която чужденците доказват причината за пристигането си в страната.

Тъй като нямат разрешение от местната управа в гр. Костенец, настаняването им внесе допълнително напрежение сред местното население. Сред като полицията провери документите на пътуващите артисти и обсъди ситуацията с местната власт, беше разрешено на чужденците да пренощуват в града. Предупредени са да не допускат излизане на животни извън поставените заграждения, както и да не притесняват местните с шум или висока музика.

В момента членовете на групата са паркирали каруците и караваните си, предстои опъване на огромна палатка. Утре преди обяд те трябва да заминат за Пловдив. В Европейската столицата на културата те ще предстоят 10 дни. Ако не получат покана за други представления, групата ще се раздели и всеки ще потегли по свой маршрут.