15 г. след убийството на сестрите Белнейски спряха делото за съучастника на Лазар Колев

До ден-днешен няма доказателства за втория извършител

Общество
16:34 - 27 Януари 2021
2362
15 г. след убийството на сестрите Белнейски спряха делото за съучастника на Лазар Колев

На 30 януари, Фани Белнейска и осиновената ѝ дъщеря Мария ще отидат на гробищата в село Главиница, за да почетат паметта на сестрите Росица и Христина Белнейски.

“Минаха 15 г. от смъртта на моите момичета, а сякаш беше вчера. Хората казват, че времето лекува - при мен не е така. Не мога и няма да прежаля децата си. Никога. Никога няма да простя и на убиеца им”, каза Фани.

Тя е майка на жестоко изнасилените и убити в края на януари 2006-а сестри Росица и Христина. За тежкото престъпление осъден до живот без право на замяна е рецидивистът Лазар Колев, който лежи в затвора в Пазарджик.  

Обезобразените и голи тела на 18-годишната Росица и 15-годишната Христина бяха открити на 31 януари 2006 г. от овчаря Георги Дерменджиев в местността Грамадите на километри от Пещера. 3 дни преди това - около полунощ на 28 януари, сестрите напускат заведение в центъра на Пазарджик, където се забавлявали със съученици. Разделят се с приятелите си и тръгват пеша към гарата, където е домът им. След този момент следите на момичетата се губят.

Майката Фани и бащата Стоимен подават сигнал в полицията за изчезналите си деца едва на 30 януари. Започва безпрецедентна операция по издирване на извършилите жестокото убийство.

Участват над 50 оперативни служители от Пазарджик, София и Пловдив, прокурори, следаватели и експерти. Сформиран е оперативен щаб под ръководството на тогавашния окръжен прокурор Иван Даскалов. Следовател по случая е младият тогава Атанас Илиев, който отговаря за Пещера. Оперативният екип се води от шефа на Криминална полиция в Пазарджик Стоян Кочев.

Човекът, който обира всички негативи от разследването, е тогавашният директор на областната полицейска дирекция Жоро Стоицев.  

Аутопсията на сестрите показва, че са умрели от тежки черепно-мозъчни травми след удари с тъп предмет. По-малката Христина освен това е душена. Тя е била изнасилена вагинало преди смъртта си, а сестра ѝ Росица - анално.

Умъртвяването е извършено на неизвестно и до момента място, а на Грамадите само са изхвърлени телата.

За разследването са разпитани хиляди души. За първи път в родната криминалистика анални ДНК проби от Росица са занесени от тогавашния вътрешен министър Румен Петков в САЩ.

Направените изследвания в най-прочутата лаборатория на ФБР - в Куантико, обаче не успяват да извлекат ДНК профил на извършител. Прави се и неуспешен опит за искане на съдействие от САЩ и Русия, които да предоставят сателитни снимки от местността Грамадите за деня, когато се предполага, че са изхвърлени телата.

Въпреки неимоверния обществен натиск и огромната по обем работа повече от 2 г. след убийството резултат от разследването няма. Под угрозата следственото дело да бъде спряно, през април 2008 г. тогавашният зам.-главен прокурор Камен Ситнилски, вече покойник, възлага разследването на следователя от НСлС Веселин Мартински.

Той на практика започва всичко отначало. След като прави следствен експеримент на Грамадите, Мартински възлага нова съдебномедицинска експертиза на телата на момичетата на националния консултант по съдебна медицина проф. Стойчо Раданов, също вече покойник.

Професорът ексхумира телата и прави нова аутопсия. Месец по-късно проф. Раданов обявява сензационно, че Белнейски са убити при катастрофа. В публичното пространство се разпространяват небивали теории за смъртта на сестрите.

Големият пробив настъпва през ноември 2008-а, когато експертът от Института по криминалистика на МВР Иван Иванов успява да извлече при ново изследване ДНК профил на извършител от проби, взети от тъкан под ноктите на Росица Белнейска и влагалището на Христина.

Сравнителният анализ показва, че извлечената ДНК е на Лазар Петков Колев, който към онзи момент излежава в затвора присъда за грабеж.  

В базата данни на МВР се пази ДНК на Колев, който през 1998 г. едва 18-годишен е задържан и осъден за изнасилване. От вагиналните натривки на по-малката сестра Христина е извлечен и втори ДНК профил на мъж, който и до момента не е открит.

При всички разпити на Лазар Колев, дори и пред съдии в Пазарджик, Пловдив и ВКС, той категорично отрича да е убил сестрите Белнейски. Твърди, че никога през живота си не ги е виждал. Колев обаче буквално е “закован” като извършител от съкилийника си Владимир Славов - Иширковеца, с когото са заедно в ареста на НСлС.

Пред Иширковеца Колев признал, че е убил сестрите Белнейски.

Славов съобщава за наученото и става главен свидетел на обвинението срещу Лазар Колев. Според обвинителния акт, изготвен през 2010 г. от окръжния прокурор на Пазарджик Димитрия Ганчева, пияният Лазар Колев качва във фолксвагена си в центъра на Пазарджик Росица и Христина в нощта на 28 януари. Оставя по-малката сестра Христина при свой неизвестен до момента приятел, а в колата си опитва да изнасили по-голямата - Росица.

Той обаче не знае, че момичето страда от рядкото заболяване вагенизъм, при което тя изпитва непоносими болки при проникване. Това е и причината Росица да не прави традиционен секс с дългогодишния си приятел Тончо.

Така че, като не успява да проникне в момичето, Лазар Колев го изнасилва анално. Минути по-късно двамата тръгват с колата. Ужасена от случилото се и смазана от болка Росица скача от фолксвагена в движение.

Момичето е тежко ранено, но живо. Изпаднал в паника, Колев я доубива с кол. Не му остава нищо друго, освен да ликвидира и Христина. Взима момичето от мястото, където го е оставил, изнасилва го, след което го души и доубива.

Още същата нощ той прикрива следите, като изхвърля телата на жертвите си в Грамадите. След това Лазар заминава за София, където извършва грабеж на мобилен телефон на момиче и е задържан. Като рецидивист е осъден на 4,5 г. затвор за деянието.

Процесът срещу Лазар Колев за убийството на сестри Белнейски започва в Пазарджик през февруари 2011 г., а впоследствие на всички съдебни инстанции той е признат за виновен и получава най-тежката присъда - доживотен затвор без право на замяна. Оттогава и до момента е в пазарджишкия затвор, където е на специален режим и не работи. От ръководството съобщиха, че Колев се държи прилично зад решетките и не създава проблеми.

Година след смъртта на дъщерите си Фани и Стоимен Белнейски взеха като приемно семейство 4-годишната Мария от дом в село Лесичово, а след това я осиновиха. На 3 февруари 2015 г. Стоимен Белнейски е открит мъртъв край коловоз на гарата в Пазарджик. Аутопсията показва, че дългогодишният железничар е покосен от инфаркт, докато бил на работа. Въпреки втория голям удар на съдбата Фани продължава да се грижи за осиновената си дъщеря, която тази година ще навърши 18 г. Момичето учи в гимназията по химични технологии и е отличничка, хвали я майка ѝ.

“Вече мислим за абитуриентския бал на Мария и да продължи образованието си. В гимназията учи за помощник- фармацевт и лаборант в химическата и козметичната промишленост”, казва Фани пред 24 часа. Тя още работи в общинския старчески дом. Успяла е да купи с кредит ведомствен апартамент, който им беше предоставен от БДЖ, и двете с Мария живеят в него.

Фани още се надява да бъде открит и вторият замесен в убийството на дъщерите ѝ, чието ДНК е открито във вагината на Христина. Следственото дело срещу неизвестен извършител за изнасилването на по-малката сестра обаче вече от години е спряно.

Първият прокурор, започнал разследването - Иван Даскалов, в момента е редови обвинител в апелативната прокуратура в Пловдив, след като през 2020-а се отказа от поста административен ръководител. Бившият окръжен прокурор на Пазарджик Димитрия Ганчева е във ВКП.

Следователят Веселин Мартински вече е пенсионер. Бившият шеф на полицията в Пазарджик Жоро Стоицев също е пенсионер, както и колегата му Стоян Кочев, който ръководеше оперативния екип при издирването на убиеца. Следователят Атанас Илиев в момента е зам.-районен прокурор на Пловдив.