15 години затвор за убиеца на Милен Цветков

Експерт препоръча спешно купуване на тестове за дрога за водачите

Крими
09:49 - 17 Октомври 2020
4501
15 години затвор за убиеца на Милен Цветков

Кристиан Николов, който уби в катастрофа журналиста Милен Цветков, ще лежи в затвора поне 15 години. Прогнозата е на председателя на Асоциацията на пострадали при ПТП-та Владимир Тодоров, изразена в БНТ. 

"Има много случаи, когато загиват пътниците в автомобила, а не шофьорът, който е бил пиян или дрогиран. Моят съвет, особено към младите хора, е да не се качват в кола с дрогиран шофьор", подчерта експертът.

Той показа очила, с които се възпроизвежда зрението на човек, намиращ се под въздействието на опиати. Такива очила вече са предоставят при обучаването на млади шофьори.

Като председател на НПО, Тодоров обърна внимание, че организацията подава сигнали към институциите, които имат отговорността за осигуряване на безопасността по пътищата. В това отношение те трябва да бъдат безкомпромисни.

Необходими са неизбежност на наказанието и тотален контрол към нарушителите, за да се пресече рискът от произшествия на пътя. По думите на Тодоров трябва да се набавят достатъчно тестове за дрога, особено на места, където има събиране на много млади хора - като в Студентски град, например, за може да се проверява всяка втора кола.

"За сигурността на пътищата голямо значение имат тяхното състояние и контролът. Трябва да има достатъчно камери и единна система за обработване на събраните данни", подчерта Тодоров.