15-годишно момче почина от бубонна чума в Монголия

Повече от 140 души са тествани и не са открити други случаи

Свят
17:17 - 14 Юли 2020
2032
15-годишно момче почина от бубонна чума в Монголия

15-годишно момче почина от бубонна чума в Монголия, обявиха здравните власти. През последните седмици няколко случая на чума се появиха в държавата и в съседен Китай, информира АФП.

Момчето, което е живеело в югозападната провинция Гови-Алтай, хванало рядкото бактериално заболяване при лов и консумация на мармот, поясни ведомството.

Ние поставихме под карантина първите 15 души, които са били в контакт с починалия и тези 15 души получават антибиотично лечение, добавиха от Министерството на здравеопазването.

Пет окръга в провинцията са поставени под 6-дневна карантина.

По-рано този месец два случая на бубонна чума бяха регистрирани в провинция Ховк. Повече от 140 души са тествани и не са открити други случаи.

Пастир също се е заразил с чума във Вътрешна Монголия в Китай. Това принуди местните власти да забранят до края на годината лова и консумацията на животни, които могат да пренасят бубонна чума.

Най-малко по един човек умира от чума всяка година в Монголия, въпреки че правителството провежда кампании с призив хората да не консумират мармот или да не се доближават. Но мнозина в селските райони вярват, че консумирането на карантиите на дивото животно е добро за здравето.

Новите случаи на бубонна чума принудиха Русия да започне тестове и призова местните жители да не консумират мармот.