15 къщи изгоряха в село Отец Паисиево

Хората от вилната зона са евакуирани преди няколко часа

Новини
18:52 - 16 Юли 2024
2199
15 къщи изгоряха в село Отец Паисиево

Изключително сериозна е обстановката в пловдивското село Отец Паисиево и двете карловски села Богдан и Каравелово, които, след голямото наводнение преди две години, в момента се борят с огнено бедствие, предава БНТ.

Изгорели са 15 къщи във вилната зона на Отец Паисиево, като огънят обхваща още постройки. Димът е обхванал целия горски масив в зоната, има пълна забрана за достъп до нея. Не е ясно каква ще е бройката на изгорелите сгради.

Хората от вилната зона са евакуирани преди няколко часа. Вятърът духа в посока Отец Паисиево и разпространява пламъците, заради което към селото са насочени хеликоптери.

Огънят тръгва от място, на което преди дни отново е пламнал пожар, но е бил потушен. В момента опасността е много по-голяма.

"Тук е рискова ситуация, предвид това, че са застрашени населени места. Като цяло ситуацията в страната е много тежка", каза директорът на пожарната Александър Джартов, който е на място.

Пожари избухват в страната всеки ден на нови места, унищожават земеделски площи, гори и всякаква флора и фауна по пътя. Само в Свиленградско са унищожени над 100 000 дка площи с пасища, пчелини и лозя.