15 мъртви след престрелка и експлозии в Шри Ланка

На мястото - в къща на източния бряг, са намерени и 6 трупа на деца

Новини
09:57 - 27 Април 2019 (обновена)
1750
15 мъртви след престрелка и експлозии в Шри Ланка

Телата на 15 души, сред които шест деца, бяха намерени на мястото на ожесточена престрелка на източното крайбрежие на Шри Ланка, шест дни след като атентатори самоубийци отнеха живота на най-малко 250 души в островната държава, предаде агенция Ройтерс.

При акцията въоръжената група, чиито следи са засечени в град Калмунай, е предизвикала взрив, след което е започнала престрелка, допълва информацията британската ВВС.

Късно снощи полицейски командоси, подкрепени от армията, обградиха къща в Сайнтамуруту, на 360 км източно от столицата Коломбо, заради подозрения, че е свързана с атентатите на Великден срещу църкви и хотели.

Възникнала престрелка, последвана от най-малко три експлозии.

Говорител на полицията, цитиран от ДПА, каза, че след претърсване на къщата са били намерени телата на 15 души, сред които на три жени и шест деца.

Полицията смята, че един или повече атентатори самоубийци е причинил взривовете.

При друга операция са открити взривни материали и флагове на групировката ИДИЛ, която пое отговорността за атентатите.

През тази седмица стана известно, че властите на Шри Ланка са получавали от спецслужбите предупреждения за готвените атаки. Премиерът на страната Ранил Викремесингхе заяви пред Би Би Си, че не е бил запознат с предупрежденията.

Властите на Шри Ланка ангажираха около 10 хиляди служители в цялата страна за издирването на замесените в атентатите и за гарантирането на сигурността. Беше засилена охраната около джамиите по време на петъчната молитва.

Вчера, 26 април, бяха извършени още 10 ареста, с което задържаните станаха 80.