15 месеца не погребват Анахид Тачева

Тв легендата е кремирана по желание на най-малката й дъщеря, урната с праха е отнесена в САЩ

Нещо за четене
22:15 - 15 Февруари 2024
373384
15 месеца не погребват Анахид Тачева

Легендарната тв говорителка Анахид Танева все още не е погребана от близките си, въпреки че от кончината й са минали 15 месеца. Тя ни напусна през ноември 2022 г., а роднините и почитателите й няма къде да се преклонят пред паметта й, защото неин гроб в България не съществува. Веднага след поклонението пред тленните й останки тя е била кремирана по желание на нейната най-малка дъщеря, която носи нейното име, съобщава столичен вестник.

Анахид-младша е отнесла урната с праха на майка си в Щатите, където легендата на БНТ живя последните си години и издъхна вследствие на тежка форма на деменция. Урната не е погребана и в Америка, а се съхранява от дъщерята на Тачева заедно с тази на покойния й втори съпруг Васил в дома на щерка им.

Колегите и приятелите на емблемата на националната телевизия очаквали Министерството на културата да съдейства за място за Анахид Тачева в гробището в кв. „Бояна“. Там погребани са Хачо Бояджиев, Алис Крайчева и урната на тв водещия Димитър Цонев сина на покойната та говорителка. Подобно място обаче било отказано категорично от дъщеря й както в „Бояна“, така и в Алеята на славата на Централните софийски гробища, където е погребан големият актьор Коста Цонев - първият съпруг на Анахид Тачева.

На практика година и три месеца след кончината на говорителката тя няма гроб нито в България, нито в Америка, нито пък символично място, на което да бъде почетена. Макар куп знаменитости да са били кремирани по тяхно желание или по решение на близките, все пак им се полагат парцели с паметниците, където да бъдат почитани. Такъв е случаят например с Татяна Лолова и проф. Юлиан Вучков.

Красивото лице на БНТ Анахид си отиде от този свят на 18 ноември 2022 г. на 82 години от тежка деменция. Накрая тя не познавала нито приятелите си, нито дори близките и роднините си. Според американските лекари, поставили диагнозата й, деменцията й вероятно е била отключена от депресията, в която тя изпада след смърпана сина си - известния журналист и тв водещ Димитър Цонев. Той си отиде внезапно след масивен инсулт през август 2016 г. Дотогава тя бе загубила и двамата си съпрузи - Коста Цонев и Васил Тачев, но съдбата й поднася и най-страшното за една майка - смъртта на детето й. 

Анахид Тачева (най-вдясно) през 2016 г. на опелото на любимият й син Димитър Цонев, отишъл си без време. Неговата кончина срина тв легендата и малко след това тя отключи тежка деменция