15% отгоре на километър искат софийските таксиджии

Реалното повишение на таксиметровата услуга е с 30-40%, но в бранша отчитат, че дори 20% увеличение на тарифите щяло да намали клиентите

Общество
14:29 - 13 Септември 2022
1431
15% отгоре на километър искат софийските таксиджии

Да се увеличи цената на таксиметровия превоз в София с 15%, поиска Съюз "Такси". На заседание на транспортната комисия на общинския съвет бе разгледано писмо на синдикалните организации в бранша, в което се поставят три искания.

Първото е дължимият годишен патентен данък от 850 лева да продължи да се плаща в размер от 300 лева, а разликата да се поеме от държавния бюджет. Така бе прието за предишните две години. От Съюз "Такси" обясниха, че имат подкрепата на служебния министър на транспорта Христо Алексиев това плащане от страна на държавата да се включи в бюджета за 2023 г.

Второто искане е да се увеличат минималната и максималната тарифа за превоз с 15%. Сега тя е съответно 1.05 лв./км и 1.78 лв./км за дневна и 1.21 лв./км и 2.19 лв./км за нощна. Последното увеличение на тарифите беше от 1 януари т.г. с около 25%.

Реалното повишение на таксиметровата услуга е с 30-40%, но в бранша отчитат, че дори 20% увеличение на тарифите щяло да намали клиентите. "Смятаме, че 15% ще е поносимо за нашите клиенти и за вашите избиратели", обърнаха се от Съюз "Такси" към общинските съветници в комисията.

Аргументът им за исканото повишение е, че близо 60% от таксиметровите коли са на метан, чиято цена скочи пет пъти. На пропан-бутан са до 30% от колите, а на дизел - 10%.

Третото искане на синдикатите е методиката за определяне на цените за таксиметров превоз и тя да се опира на процентното увеличение на горивата, на инфлацията и на минималната работна заплата.

Председателят на транспортната комисия Карлос Контрера от ВМРО обяви, че ще придвижи писмото с исканията към ресорните зам.-кметове на Столичната община - по финансите и по транспорта, за да изготвят доклади, които да се внесат за разглеждане в общинския съвет преди 31 октомври.

Общинските съвети трябва да определят поне веднъж годишно тарифите за таксиметров превоз според Закона за автомобилните превози.