15 партии и 9 коалиции се регистрираха в ЦИК за евровота

Отказано е вписване само на обединението "За теб, България", доставят 3000 машини за електронно гласуване

Политика
16:29 - 11 Април 2019
4919
15 партии и 9 коалиции се регистрираха в ЦИК за евровота

15 партии, 9 коалиции и 10 инициативни комитета са подали документи за регистрация в ЦИК до вчера, когато изтече срокът за регистрации. Всичките партии са получили регистрация, 8 са регистрираните обединения, като само на една – „За теб, България” е отказано. 15 април остава срокът, до който могат да се регистрират независимите  кандидати, информира говорителят на ЦИК Александър Андреев.

През 2014 г. в ЦИК са се регистрирали 15 партии, 6 коалиции и 10 инициативни комитета, уточниха от избирателната комисия.

За 11 от партиите са постъпили и протоколите за проверка на списъците с избиратели за подкрепа на съответната партия, за 4 от тях списъците се очакват. Крайният срок е 13 април. След този срок ГРАО ще заличи партиите и коалициите без достатъчен брой подписи за подкрепа. 
   
15 април е и срокът, до който гражданите на държава членка на ЕС могат да подадат заявления за включването им избирателните списъци, за да гласуват в България за българските кандидати.

Дотогава медиите трябва да обявят тарифите си на интернет страниците си и да ги изпратят в ЦИК.

ЦИК обяви и местата с дипломатически и консулски представителства в чужбина – общо 107. Към момента са подадени успешно 452 заявления за места за гласуване чрез страницата на ЦИК, неуспешни са 52.
Очаква се да бъдат наети 3000 машини за електронно гласуване. Срокът за подаването на офертите е до 16 април, а за доставка на машините е до 10 май, уточни говорителят на ЦИК. До местните избори може да се мисли и за повече, уточни Антреев.

Комисията е приела и условията за финансиране на предизборната кампания. Приет е и проектът за медийните пакети, които партиите и коалициите ще могат да ползват в размер на 40 хил. лева, а инициативните комитети - 5 хил. лева.