15 училища са поискали затваряне и на прогимназиите

Малките не могат да учат ефективно онлайн, категоричен е образователният министър

Общество
10:36 - 29 Октомври 2020
3806
15 училища са поискали затваряне и на прогимназиите

Училищата не трябва да се затварят, а е необходимо да се действа локално. Аргументите ми стават все по-леки и все по-малко валидни в тази ситуация обаче. Ще се затварят училища по области и заболеваемост, а не всички. В това увери образователният министър Красимир Вълчев на брифинга на Министерството на здравеопазването. 

15 са училищата в страната, поискали от ведомството на Вълчев, да се затворят и прогимназииите, като най-много те били в София.

Той е категоричен - правото на образование е на първо място за мен. Няма да затворим училищата първи. 

Решението за затварянето на гимназиалния етап било разумно и балансирано, отчете образователният министър. Защото за разлика от големите деца, при които дистанционното обучение било ефективно, при малките то било изключително неефективно. 

За последните 20 дни са починали четирима учители и Вълчев изказа съболезнования на близките им. "Затова трябва да сме отговорни, за да се справим със ситуацията. Убедени сме, че по линия на възпитанието и контрол на мерките ще постигнем много повече, отколкото при национално затваряне и ще отстоявам тази позиция до последно", увери образователният министър.

Снимка: Агнес Методиева