16 г. затвор за Александър, застрелял бившата си жена Фанка

Не исках да я убия, а само да си поговорим, твърди младият мъж в съда

Топ
16:10 - 28 Ноември 2023
2439
16 г. затвор за Александър, застрелял бившата си жена Фанка

„Признавам се за виновен за убийството на Фанка и много съжалявам. В годината, която мина оттогава, съм имал много безсънни нощи и все мисля за нея." Това заяви пред Окръжния съд в Пловдив 32-годишният Александър Пашов, обвинен, че на 25 ноември м. г. е убил жена си Фанка с незаконен пистолет в пловдивското село Пъдарско.

Според прокуратурата в основата на убийството е ревност – Александър и Фанка живеели заедно и имали 2 деца. Той ограничавал социалните й контакти, не я пускал да излиза и в един момент тя го напуснала. Отишла първо да живее при сестра си в Пловдив, после се върнала в Пъдарско. Децата останали при Александър и майка му се грижела за тях. Мъжът много пъти молил Фанка да се съберат отново, но тя отказвала. Месец преди убийството той си купил пистолет втора ръка от мъж от Раковски и започнал да се упражнява да стреля. „Пробвах го между Пъдарско и Главатар, даваше отклонение", призна Пашов пред съда. Но когато стигна в обясненията си до фаталния ден, разви друга версия. „Не исках да я убия, а само да си поговорим", каза той. „Признавате ли вината ли, или твърдите, че в 6 сутринта по тъмно и въоръжен сте искали само да й кажете нещо", попита в този момент председателят на състава – съдия Петко Минев. „Признавам", потвърди Александър, но допълни, че близки на Фанка го заплашвали и той си купил оръжието за самозащита.

След като напуснала Александър и отишла да живее в Пловдив, Фанка започнала да публикува в социалните мрежи снимки от купони с участието на други мъже, което подразнило бившия й съпруг. „Чух, че е взел въже и щял да се беси", обясни вуйчото на Александър Наско Ангелов.

Съдебно-психиатричната и писхологическа експертиза е категорична, че Александър Пашов е здрав, изпитвал е ревност, то тя нямала болестен характер.

Обвиненията срещу него са 2 – за убийството и за незаконното оръжие. Произнесената присъда е 16 години затвор. Тя подлежи на обжалване пред Апелативния съд в Пловдив.