16 години затвор за заговор за отвличане на губернатор

Прокурорите в щата Мичиган поискаха от съдията да осъди Фокс на доживотен затвор

САЩ
19:54 - 27 Декември 2022
2380
16 години затвор за заговор за отвличане на губернатор

Федерален съдия от американския щат Мичиган във вторник осъди на 16 години затвор Адам Фокс, считан за лидер на групата, организирала заговора за отвличане на губернатора от Демократическата партия Гретхен Уитмър през 2020 г., съобщи СиЕнЕн. 

Жури осъди Фокс и съучастник през август по обвинения в заговор за отвличане и заговор за използване на оръжия за масово унищожение.

Той можеше да получи и доживотна присъда. 

"Има нужда от обществено разбиране на цената на този вид неправомерни действия и със сигурност от конкретното им възпиране. Има въздействие върху нашата цялостна правителствена система, не само физическа заплаха за нашия действащ губернатор. Това е емоционалният багаж, който сега нашият губернатор ще трябва да носи и за който тя пише в доклада си", каза съдия Робърт Джонкър в съда, преди да произнесе присъдата си. Това засяга не само желанието на нашия губернатор да продължи да бъде на поста, но несъмнено и други, които са или на публична служба, или обмислят държавна служба."

Прокурорите поискаха от съдията да осъди Фокс на доживотен затвор - максималната присъда според федералните насоки за неговите присъди.

"С право може да се каже, че нищо от това нямаше да се случи, ако Фокс не беше замесен", заяви прокурорът Нилс Кеслер в съда във вторник.

Джонкър обаче счита, че доживотен затвор не е необходим, за да служи като възпиращ фактор за потенциално насилие срещу държавни служители.

"Като съветва тук да се прилага доживотен затвор, изпраща ясно послание колко сериозна присъда е оправдана за Фокс. Държавните служители никога не трябва да се тревожат за своята безопасност или сигурността на семействата си, поради трудните решения, които тяхната работа изисква. Ако нашите избрани лидери трябва да живеят в страх, нашето представително правителство страда", казаха прокурорите в бележка за присъдата.

Защитникът на Фокс Кристофър Гибънс каза пред съдията във вторник, че прокуратурата "преувеличава реалността на поведението, за което се твърди, и това, което всъщност е постигнато от Адам Фокс през лятото на 2020 г."

Фокс отказа да говори от свое име на изслушването за присъдата. "Доволен съм от това, което каза адвокатът ми", каза Фокс на съдията.

Припомняме, че на 15 декември, съдия постанови на трима мъже най-дългите присъди затвор досега в заговора за отвличането на губернатора на Мичиган.

Джо Морисън, Пийт Музико и Пол Белар не са имали пряка роля в заговора, но са били членове на паравоенна група, която е обучавана с Адам Фокс. Музико е осъден на минимум 12 години затвор, следван от Морисън на 10 години и Белар на седем. Те ще имат право на условно освобождаване, след като излежат тези условия.

Триото беше осъдено през октомври за предоставяне на материална подкрепа за терористичен акт, който предвижда максимален срок от 20 години и две други престъпления.

Губернаторът Уитмър тогава говори в записано видео преди произнасянето на присъдите, в което заяви, че действията на тримата са заплаха за самата демокрация.

През 2020 г. американските власти задържаха 14 души по обвинение в заговор за отвличането на Уитмър и други служители.

Според властите нападателите, които са членове на две екстремистки групи, са били крайно недоволни от санитарните мерки, въведени в Мичиган във връзка с разпространението на коронавируса.