16-годишен циганин ограби старец, пращал го Митьо Очите

Актуални новини
12:18 - 13 Март 2023
2070
16-годишен циганин ограби старец, пращал го Митьо Очите

16-годишен сополанко и рецидивист, и двамата от ромски произход, обраха 83-годишен мъж от айтоското село Тополица. Пред Нова телевизия потърпевшият Ангел Граматиков разказа как заплашили да го заколят и му казали, че ги изпращал Митьо Очите.

Случаят е от нощта на 6 март. Тогава двамата проникнали в дома на възрастния мъж, опрели нож в гърлото му и го принудили да им даде спестяванията си от 8 300 лв. Срещу извършителите вече са повдигнати обвинения, прокуратурата е поискала и постоянния им арест. Част от откраднатите пари са намерени и иззети.

„Чух шум и отворих да видя какво става. Изведнъж единият нападател ме блъсна. Спънах се в дървата, бутнах тенджерата с киселото млеко и паднах по гръб. Хванах му едната ръка, но той ме притисна и ми опря нож в гърлото. Започнаха да викат да им дам парите иначе ще ме заколят”, разказа Граматиков.

„Повтаряше ми, че идват от Бургас и Митьо Очите ги изпращал. Казваха, че знаели всичко за мен. Да съм им дадял крадените пари. Какви крадени пари? Повтаряше само за парите и плашеше, че ще ме заколи“, добавя той.

„Казах им, че в портмонето в чантата имам пари. Единият от крадците бръкна и ги извади. Помолих ги само да ми оставят документите. Той ми отговори, че това не били пари. Къде са другите, попита ме той. Плашеше, че ще ме заколи и натискаше ножа към врата ми“, разказва възрастният мъж.

„Бях принуден да им кажа къде са ми спестяванията. Бях ги оставил в един плик в чекмеджето на бюфета. Двамата нападатели бяха полумаскирани. Маските им не бяха плътни. На този, който ме притискаше с ножа, му прозираше. Като го видя, ще го позная“, споделя той.

Кметът Юри Миляков разкри, че нападателите са преселници от Сливенско. „Идват в селото да работят. Единият от нападателите е един от тези хора. Те са от ромски произход. Сезонни работници са“, уточни той.

„Двамата нападатели са задържани с постоянна мярка за неотклонение. Прокуратурата вече им е повдигнала обвинение. Единият е 16-годишен, но според обвинителите той е осъзнавал много добре какво върши. Част от парите са намерени и иззети, разказа кореспондентът Цеца Алексова.