160 000 младежи в страната нито работят, нито учат

Бизнес климатът леко се подобрява, констатира от Българската стопанска камара

Актуални новини
13:59 - 16 Декември 2019
2044
160 000 младежи в страната нито работят, нито учат

Над 160 000 младежи нито работят, нито учат. Това съобщи зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков при представяне на резултатите от проведеното онлайн допитване до членовете на Камарата относно състоянието на бизнес средата и предприятията през изтичащата година, както и очакванията им за следващата.

Според данните близо 70% от запитаните твърдят, че основният проблем е липсата на квалифицирана работна ръка.

Най-голям е недостигът на тесните специалисти у нас, въпреки че този показател намалява с 10 %“, посочи Бранков.

Според Радосвет Радев, председател на Камарата, до този "нов феномен" се нареждат бюрокрацията, корупцията, качеството на образованието, липсата на доверие и негативизма спрямо бизнеса, гражданските протести, референдуми и натискът върху инвестиционни проекти.

18% от мениджърите на нашенски фирми смятат, че бизнес климатът у нас се е подобрил, 44%, че се е влошил, а 37% смятат, че той остава без промяна. Това показва ръст с 4% по отношение на оптимизма и намаляване с 5% оценката за влошаването му.

Данните показват, че има плах оптимизъм за подобряване на икономическата среда, коментира Радев.

От думите му става ясно още, че бизнесът отчита намаляване на престъпността, корупцията и регулаторната тежест, но според тях, пък се влошава достъпът до банкови кредити и достъпът до правосъдие в сравнение с 2018 г.