163 къщи и апартаменти обрани между Коледа и Нова година

От имение в Кърджали изнесоха сейф със 100 бона, докато домакините правели барбекю на двора

Актуални новини
20:10 - 07 Януари 2021
2468
163 къщи и апартаменти обрани между Коледа и Нова година

Крадците удариха 163 жилища в празничните дни около Коледа и Нова година, пише в днешния си брой в. "Телеграф". Въпреки че повечето хората си стояха по домовете, пазейки се от Ковид-19, се оказа, че бандитите съвсем не са останали без работа. 

"За 11 дни - между 24 декември и 4 януари, у нас са станали най-много кражби и взломни кражби. Те са били извършени основно в големите областни центрове – София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна“, каза шефът на Главна дирекция Национална полиция Николай Хаджиев.

През коледните и новогодишните дни крадците са изтарашили повече апартаменти и къщи и по-малко офиси. „Обикновените кражби са 85, а взломните – 78. Не ме изненадва броят им, като тенденцията в последните години е да намаляват. Има доста хора, които са посрещнали Коледа и Нова година в приятели, съседи или роднини, а не в собствените си жилища. Престъпниците не почиват по празниците. Напротив, някои от тях целенасочено ги чакат“, допълни още шефът на ГДНП.

Един от най-големите удари в посочения празничен период е в Кърджали. Бандити влезли в къщата на собственик на месарски цех и свили от сейфа му близо 100 000 лв. През това време човекът и семейството му били на двора, правели си барбекю и не усетили нищо. Малко по-късно обаче се оказало, че крадците са били каръци, защото в тайния сейф имало бижута за още толкова пари и близо 400 000 лв, които останали непокътнати, споделиха местни ченгета.

Коледните и новогодишните дни са белязани още от 19 кражби на коли.