165 балона над Стара Загора в празничния 24 май

Новини
13:30 - 24 Май 2023
1449
165 балона над Стара Загора в празничния 24 май

В Стара Загора 24 май  беше отбелязан с тържествен водосвет и пъстро празнично шествие. В небето се издигнаха 165 балона, които ознаменуваха 165 години от първото честване на Деня на светите братя Кирил и Методий в града.

Празникът в Стара Загора започна пред сградата на Общината, където хиляди старозагорци от всички възрасти се събраха, за да отбележат най-хубавия и светъл български ден. На официалната трибуна пред старозагорци застанаха кметът на Стара Загора и ръководството на общината, областният управител Иван Чолаков и неговите заместници, общински съветници, депутати, представители на културни и образователни институции и отличените тази година с награди „Стара Загора“ и „Млада Загора“.

Началото на тържеството бе дадено с кратка драматизация на откъс от „Преспанските камбани“  на Димитър Талев в изпълнение на артисти от старозагорския ДТ „Гео Милев“, който само преди дни беше отличен с колективната награда „Стара Загора“ в направление „Култура и изкуство“. 

Под звуците на химна, изпълнен от хора на Държавна опера - Стара Загора и Общинския духов оркестър, бяха издигнати националният трибагреник и знамената на Стара Загора и Европейския съюз. Празничен водосвет – молебен отслужиха архимандрит Богослов – протосингел на Старозагорска света митрополия и старозагорски свещеници.