17 г. затвор за убийство на баща

Решението е окончателно

Новини
11:06 - 03 Януари 2020
1173
17 г. затвор за убийство на баща

Присъда от 17 години лишаване от свобода за убийство спрямо Цветан Ангелов потвърди Върховният касационен съд.

22-годишният син е признат за виновен в това, че умишлено е умъртвил биологичния си баща Наско Ангелов, като деянието е извършено по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост.

На 22.06.2017 г., в апартамент на ул. „Ландос“ в Пловдив, той затиснал с ръка устата на пострадалия, който спял и започнал да му нанася удари с нож. Съдебните медици са открили 10 прободни рани по тялото на жертвата. Съдът е постановил Цветан да изтърпи отделно и присъда от 4 месеца лишаване от свобода от предишно условно осъждане. Другите две деца на починалия са предявили граждански искове от по 10 000 лв., за претърпени страдания от смъртта на баща си, които изцяло са уважени от съда.

Служебният защитник на Ангелове обжалвал пред Върховния касационен съд наказанието на клиента си с мотива, че подсъдимият е невменяем и не носи наказателна отговорност.
Върховният касационен съд е преценил, че правилно Апелативен съд – Пловдив се е позовал на заключението на комплексна съдебнопсихиатрична и психологична експертиза, че подсъдимият е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си.
Решението е окончателно.