17-годишна умря по свое желание заради изнасилване

ЕС
13:42 - 05 Юни 2019
24038
17-годишна умря по свое желание заради изнасилване

17-годишната Ноа Потовен от холандския град Арнем беше евтаназирана по собствено желание миналата неделя в дома си. Още докато е била съвсем малка, момичето е било изнасилено - травма, която в продължение на десетилетие тя не е успяла да преодолее.

Постоянно измъчвана и преследвана от спомените, Потовен е взела решението да сложи край на мъките си. Направила го е с помощта на екип от лекари от частна клиника, която е специализирана в такъв тип "услуги''.

Според законодателството в Холандия до 16-годишна възраст тийнейджърите, които обмислят подобна стъпка, трябва да получат съгласието на родителите си. След тази възраст обаче те вече могат да вземат решението самостоятелно и еднолично, информира испанският ежедневник La Vanguardia.

В своя изповед в една от социалните мрежи момичето уверява своите последователи, че взетото от нея решение е напълно осъзнато, а не импулсивно, и благодари на всички за проявеното разбиране и оказаната подкрепа за избора ѝ. По думите ѝ смъртта е единственият начин да се освободи от непоносимите страдания.