17 март 2017 г.: Кьовеши е у нас за сефте, Радев я прие, Борисов - не

Политика
23:20 - 17 Март 2022
6596
17 март 2017 г.: Кьовеши е у нас за сефте, Радев я прие, Борисов - не

Първото знаково посещение на тогавашната шефка на антикорупционната дирекция на Румъния Лаура Кьовеши у нас бе точно на 17 март преди 5 години. Днес, на същата дата, но през 2022 г., вече европейската обвинителка отново, макар и негласно, предизвика трус в политическата система и само няколко часа след правителствените й срещи стана ясно, че самият лидер на ГЕРБ и експремиер Бойко Борисов е с белезници на китките. 

Какво се случи през 2017 г.? 

Кьовеши бе на визита в България по покана на бившия шеф на ВКС и неуспял впоследствие кандидат за президент Лозан Панов на конференция в опит България да почерпи опит от румънското правораздаване. Именно реформата в северната ни съседка издигна Кьовеши до кандидат за европейски главен прокурор и тя спечели битката за поста.

У нас обаче 48-годишната магистратка никак не бе посрещната радушно - на организираната от Панов среща с магистрати не се появи нито един представител на прокуратурата. Не се появиха и повечето членове на Висшия съдебен съвет, с изключение на вече надигналите тоги за промяна в системата - единици. Самият ВСС пък отхвърли изобщо предложението шефката на антикорупционната агненция по онова време Кьовеши да бъде изслушана на негово заседание. Автор на идеята бе съдия Калин Калпакчиев, но пленумът не я прие с гласовете на 13 магистрати и едва осмина "за". 

Мнозинството тогава се аргументира, че румънският модел е критикуван като „лов на вещици“ и политическа саморазправа, а и освен това българските магистрати не можели да позволят някой да се изживява като техен ментор, при това от чужбина. 

За разлика от днес и в сряда, когато Кьовеши се срещна с голяма част от изпълнителната власт, преди 5 години тя бе знатен гост преди всичко на току-що встъпилия в първия си мандат президент Румен Радев.

Тогава тя обмени реплики и с ексглавния обвинител Сотир Цацаров, както и с шефовете на спецсъдилищата и прокуратури, днес пред закриване, но не и с представителите на кабинета на Бойко Борисов.