1700 столичани останаха без ток, строеж прекъснал кабелите

Близо 70 000 домакинства и фирми в Западна България бяха оставени без електрозахранване

Общество
14:38 - 03 Септември 2019
2113
1700 столичани останаха без ток, строеж прекъснал кабелите

Около 1700 клиенти на ЧЕЗ Разпределение България на територията на квартал Лозенец в столицата останаха без електрозахранване в продължение на 1 час и 15 минути във вторник по обяд, след като строителна фирма прекъсна кабел 10 киловолта, собственост на дружеството. Това съобщиха от пресцентъра на ЧЕЗ.

Заради активизирането на строителните и ремонтни дейности през лятото, зачестяват случаите на скъсани кабели и това създава неудобства за домакинствата, бизнеса и институциите. Близо 70 000 домакинства и фирми на обслужваната от ЧЕЗ Разпределение територия в Западна България бяха оставени без електрозахранване в резултат на скъсани кабели от строителни компании от началото на летния сезон до момента. Изключванията са продължили близо 100 часа.

Строителните проекти би трябвало предварително да се съгласуват с електроразпределителното дружество, което отговаря за конкретния ремонт.

В голяма част от случаите, обаче, тези изисквания не се спазват. Освен това често пъти информацията за стартиращите строителни дейности се получава предходния ден или в деня на тяхното стартиране, което прави реакцията от страна на фирмата невъзможна.