172 милиона лева постъпили в КТБ при сделката за БТК

Новини
14:22 - 05 Юни 2019
3318
172 милиона лева постъпили в КТБ при сделката за БТК

Близо 172 млн.  лева са постъпили в КТБ по време на сделката за БТК,  като парите се формирали предимно от кредити на различни фирми,  с които Цветан Василев участвал в покупката.

Това разкри в съдебна зала Бисер Лазов,  който е основен свидетел по делото "КТБ". Пред Темида той обясни обръча от фирми,  с които Цветан Василев участвал в сделката за милиони. "Всички данни се пазят и няма как да бъдат променени, можете да ги проверите",  категоричен беше Лазов.  Реално сделката е станала с пари от КТБ,  но това никъде не било описано, излиза от думите на разпитвания. 

С обвинение за пране на пари се сдобиха в началото на годината петима свидетели по „Делото КТБ“. Това са: Иван Стойков – сегашен изпълнителен директор "Фина це" АД, Никола Киров - финансов директор "Дунарит", Васил Шуманов - охранител в "Литекс секюрити", Венцислав Тодоров -шофьор в „Дунарит“ и Красимир Зарев.

Петима бяха обвинени, че са взели бонуси между 250 000 и 450 000 лв. по заръка на Цветан Василев. Смята се, че с парите са финансирани други дейности на избягалия банкер. Съдебният състав реши да остави обвинените за постоянно в ареста, като на последното заседание, което беше на 17 януари, съдия Даниела Христова подписа определението с особено мнение.