18 г. затвор за критик на китайския президент

Той също така ще трябва да плати глоба от 4,2 млн. юана (620 000 долара)

Свят
13:38 - 22 Септември 2020
1374
18 г. затвор за критик на китайския президент

Бивш имотен магнат и открит критик на китайския президент Си Цзинпин е осъден на 18 години затвор по обвинение в корупция.

Съд в Пекин призна Рен Жицян за "виновен за корупция, подкуп и присвояване на публични средства", съобщава държавният англоезичен вестник Глобъл таймс.

Той също така ще трябва да плати глоба от 4,2 млн. юана (620 000 долара).

Рен изчезна през март тази година малко след написването на есе, за което се казва, че е било критично към президента Си.

Въпреки че не посочва пряко името на президента Си, масово се смяташе, че става дума за него.

Междинният народен съд в Пекин № 2 определи, че Рен е приел подкупи на стойност 1,25 милиона и е присвоил почти 50 млн. юана.

Твърди се, че "доброволно" е признал всички обвинения и няма да обжалва решението.

Бившият председател на компанията за недвижими имоти Hua Yuan не беше просто бизнес магнат. Син на служител на министерство, той също така беше известен с тесни връзки с висши партийни функционери и беше в позиция, от която критиките му към партията биха били особено мощни.

Правозащитни организации постоянно обвиняват Китай, че използва обвинения в корупция като начин за ограничаване на инакомислието.

Остро критичното есе на Рен беше за справянето на Пекин с епидемията от новия коронавирус и дойде след телевизионна реч на президента Си.

Той не е имал препратил директно към Си в своето есе, но според информация в China Digital Times, той казва: "Аз също любопитно и съвестно изучавам (речта)... това, което видях ... не беше император, стоящ там, показващ своите "нови дрехи", а клоун, който се съблече гол и настоя да продължи да бъде император."

Малко след публикуването на есето беше съобщено, че Рен е бил разследван за "съмнения за сериозни дисциплинарни нарушения".

По-късно Пекин обяви, че той е бил изключен от комунистическата партия.

Това не е първият път, когато Рен, който получи прякора си "Рен оръдието" заради своята откровеност, се сблъсква с властите.

През 2016 г. Китай закри профилите му в микроблогове, след като той критикува президента Си.

Той беше написал в блог в Weibo, че държавните медии се финансират от данъкоплатците и следователно трябва да служат на хората вместо на комунистическата партия.

По-късно неговата публикация беше ракритикувана от държавните медии, като една посочва, че имал мисли против Комунистическата партия.