18 г. затвор за син пиянка, убил баща си заради скъсано яке в Пловдив

Майката на 41-годишния Стоил Терзиев свидетелства срещу него

Актуални новини
17:15 - 03 Октомври 2023
3202
18 г. затвор за син пиянка, убил баща си заради скъсано яке в Пловдив

Димитрия Терзиева, която е майка на 41-годишния Стоил Терзиев, убил баща си след скандал, се съгласи да свидетелства срещу сина син днес. „Желая да дам показания срещу сина ми, защото там бяхме само аз и те двамата”, каза жената. В предходно заседание тя обаче отказа  да се конституира като частен обвинител срещу обвиняемия по делото. Още в разпоредителното заседание вдовицата отказа да предяви иск срещу Стоил. 

Делото протече като съкратено съдебно следствие, след като обвиняемият и адвокатът му Стефан Левашки дадоха съгласие да не се разпитват някои от свидетелите, а да се ползват показанията им от досъдебното производство. Част от вещите лица също не бяха изслушвани в съдебната зала.

Срещу Стоил е повдигнато обвинение за тежко умишлено престъпление – убийство на родител по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост, извършено в условията на опасен рецидив. Стоил до момента е осъждан 6 пъти от 2000 година насам за различни престъпления, включително за притежание на наркотици. Последната му присъда е през 2018 година и е лежал в затвора до 2019, съобщава "Трафикнюз".

Според обвинителния акт Стоил Терзиев умишлено е умъртвил 64-годишния си баща Антон Терзиев на 17 март 2022. Последният почина в болница на следващия ден. В продължение на 5 минути синът е нанасял удари с ръце и крака по тялото на жертвата си. Майката се е опитвала да го спре, но той продължавал.

Днес бе последното заседание, а в залата се явиха всички призовани свидетели. Първи за разпит застана лекар към неврологично отделение, който е бил сред  медиците, опитали да спасят починалия Антон Терзиев.

Втора пред съда свидетелства прекият свидетел на случилото се - майката на подсъдимия Димитрия, която заяви, че тримата са живели заедно, а обвиняемият Стоил не е работил.

„Семейството ни имаше нормални отношения, но и двамата много пиеха алкохол, особено мъжът ми. Вечер си купуваха една бутилка и си я разделяха, а Антон беше болен и имаше проблеми с белия дроб и сърцето. В деня на инцидента мъжът ми беше на работа, а след това си дойде от работа към 15:00 часа. След това пак излезе, а когато се прибра  беше пил и в нас седнаха със сина ми да пият още. По някое време мъжът ми се оттегли и легна да спи. По някое време се събуди, към 23:00 часа, а синът ми бе изпил почти бутилката с алкохол," така започна разказът си майката. 

Жената разказа още, че съпругът й Антон е пожелал да излезе, но не е обяснил къде. Синът му Стоил, пиян му е заявил, че няма да излиза, а починалият мъж е отвърнал, че ще прави каквото си пожелае. Майката на подсъдимия разказа, че тази реплика агресирала Стоил и той застанал срещу баща си, като го бутнал. Макар и леко, мъжът залитнал и се хванал за якето на обвиняемия. При падането обаче дрехата се скъсала, а по думите на Димитрия това ядосало още повече синът й и така ударил баща си.

„Те започнаха да се бият, аз се опитах да ги разтърва, но не успях и видях, че нещата стават сериозни. Синът ми го удряше с ръце в гърдите. Изплаших се и излязох навън, като отидох до съседката, защото телефонът ми остана вътре. Тя извика линейка, а аз отидох на центъра, за да я посрещна.  Върнах се до нас, мъжът ми беше седнал и едвам дишаше, а Стоил бе прав. След това дойде полиция. Имаше кръв и двамата бяха като неадекватни. Инцидентът стана на 16-ти срещу 17-ти, а той на 18-ти почина.

По разказ на Димитрия тя е била в болничната стая, когато Антон Терзиев е спрял да диша след визитацията. Тя бързо е извикала лекарско лице, което е именно първият свидетел, разпитан в заседанието. Около половин час той се е опитвал да съживи починалия Терзиев, но без успех.

„Аз специално не съм виждала синът ми преди да изпада в такива състояния, но когато пиеше го усещах, че изключваше, сякаш нещо му ставаше”, завърши майката на подсъдимия Димитрия Терзиева.

Държавното обвинение обаче изяви желание да бъде прочетен и разпита на жената в хода на досъдебното производство. Прокурорът установи, че има противоречия в думите на жената, защото в свидетелствата пред разследващите тя е казала, че ударите от страна на сина й са били по цялото тяло на жертвата, като подсъдимият е седнал върху баща си и е започнал да го удря. Антон не отвръщал на ударите и е викал на сина си „спри, спри”, пише още в разпита. Тя е упоменала, че от години между тях е имало скандали и Стоил е пребивал баща си.

След изслушаните експертизи и свидетели съдийският състав определи да наложи наказание от 18 години затвор който да бъде изтърпян при строг режим. 

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.