18 години затвор за дъщеря, заклала баща си

37-годишната Елеонора М. наръгала с нож 5 пъти баща си

Общество
14:10 - 18 Ноември 2020
1515
18 години затвор за дъщеря, заклала баща си

37-годишната Елеонора М. ще лежи 18 г. в затвора за убийството на баща си през 2019 г. във варненското село Доброплодно, съобщават от пресцентъра на окръжния съд.

Елеонора страдала от лека форма на олигофрения, поради което завършила 8-и клас в помощното училище в село Кривня. Имала 5 родени деца, като всичките дала за осиновяване. През септември 2019 г. се преместила да живее в Доброплодно, в къщата на 61-годишния си баща Стоян. Постройката била стара и порутена, с изключително лоши битови условия и без ток. 37-годишната жена била безработна. Възрастният й баща имал многобройни хронични заболявания и последните години бил почти сляп и зависим от нейната помощ. Двамата често злоупотребявали с алкохол, като в тези случай Елеонора ставала агресивна и раздразнителна.

Когато на 28 ноември миналата година двамата посетили брата на Стоян и поискали да ги почерпи с алкохол, той им отказал, като ги посъветвал да си вземат рентата за наследствени ниви. Те това и направили и с придобитите 66,64 лв. отишли до магазина и купили, както обичайно всеки ден, 2 литра вино. Прибрали се, наляли си вино и не след дълго се скарали. Елеонора грабнала нож и бързо и със сила наръгала баща си пет пъти в гърдите и един - в коляното, вследствие на което той издъхнал.

На телефон 112 в 01,32 часа, 37-годишната дъщеря съобщила, че баща й е в безсъзнание. Пристигналите на място лекарски екипи първоначално не успели да установят, че се касае за извършено убийство, тъй като било през нощта, а в къщата нямало електричество. Около обяд на другия ден, роднините започнали подготовката за погребението и им направило впечатление, че Елеонора отказвала баща й да бъде преоблечен. Въпреки протестите й, при смяната на дрехите близките забелязали прободните рани и уведомили полицията.

От заключенията на изготвените в хода на делото съдебно-психиатрични експертизи е видно, че макар и с лека умствена изостаналост, Елеонора е можела да разбира свойството и значението на извършеното, както и да дава достоверни показания към момента на деянието. В хода на съдебното следствие, свидетелите по делото заявиха, че между бащата и дъщерята често е имало скандали, а възрастният мъже е споделял, че Елеонора му е посягала, възползвайки се от безпомощното му състояние.

В хода на разследването на убийството подсъдимата имаше различни версии за случилото се. Едната беше, че баща й я е пребил и била в условията на физиологичен афект, а другата че неин познат е извършил убийството. Събраните доказателства и експертизи, обаче не подкрепиха твърденията й.