18 години затвор за Иван Петров, убил бивш авер

Престъпникът трябва да плати и 490 хиляди лева кръвнина на близките на Петър Валериев

Актуални новини
18:55 - 21 Януари 2021
3024
18 години затвор за Иван Петров, убил бивш авер

Иван Петров, убиецът на бургазлията Петър Валериев, който бе застрелян с автомат „Калашников” на 16 ноември 2019 година бе осъден на 18 години затвор от Бургаския окръжен съд. Присъдата бе прочетена тази вечер. Петров трябва да плати и 490 хиляди лева кръвнина – 150 хиляди лева за детето му, по 90 хиляди лева за родителите му, както и по 80 хиляди лева за брат му Билян и сестра му Ана.

По време на пледоариите, които бяха днес, прокуратурата и частният обвинител, представляван от адвокат Веселина Василева, поиска доживотен затвор, а защитата – 15 години.

Съдът призна подсъдимия за виновен в това, че на 16 ноември 2019 г., в промишлена зона „Север” в Бургас, в близост до езерото Вая, умишлено умъртвил Петър, като го прострелял с автомат „Калашников”. 

По време на разследването е установено, че Петър е извършил убийството, действайки по предварително взето и обмислено решение. Двамата мъже са се познавали и имали неуредени финансови отношения, свързани с извършени въоръжени грабежи. Иван подмамил Петър на среща извън града, на безлюдно и труднопроходимо място. Убийството е осъществено от непосредствена близост с един изстрел.

Съдът призна подсъдимия за виновен и за незаконно притежание на оръжие  - автомат Калашников с 26 патрона.  За това деяние бе наложено наказание лишаване от свобода за срок от 3 г. Съдът определи общо най-тежко наказание между двете обвинения в размер на 18 г. затвор.

Приятелката на убития, от която той има малолетно дете, бе конституирана като граждански ищец. В съдебно заседание тя предяви граждански иск срещу Иван Петров в размер на 280 хил. лв. Съдът конституира родителите на пострадалия, неговите сестра и брат като граждански ищци и частни обвинители и прие за съвместно разглеждане в наказателния процес предявените от всички тях граждански искове, всеки в размер на по 150 хил. лв. Исковете обаче бяха редуцирани от съда. 

По време на съдебния процес подсъдимият не пожела да даде обяснения и не се възползва от възможността за последна дума. Делото бе гледано по реда на съкратеното  съдебно следствие, при което подсъдимият призна вината си и получи наказание, намалено с една трета.

По време на съдебните прения държавното обвинение изтъкна, че се установява безспорна доказаност на обстоятелствата по делото, изложени в обвинителния акт и пледира за доживотен затвор. Убийството е извършено от подсъдимия с пряк умисъл и той е можел да ръководи постъпките си. Иван Петров  е демонстрирал пълно незачитане на правовия ред и човешките ценности, смята прокуратурата. На същото становище бе процесуалният представител на частните тъжители.

Защитата изтъкна като смекчаващо вината обстоятелство процесуалното поведение на Иван Петров в хода на досъдебното производство, с което спомогнал за разкриване на обективната истина. Адвокатът пледира за наказание от 15 г.

Присъдата на Окръжен съд Бургас може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок.

 Снимка: "Флагман"