18-годишен гайдар чупи рекорд в Гела

Стелиян Мазманянов чака обаждане от Гинес

Шоу
19:54 - 04 Август 2024
15682
18-годишен гайдар чупи рекорд в Гела

18-годишният гайдар Стелиян Мазманянов (на снимката) победи в надпреварата за рекордно дълго свирене на гайда на открито без почивка в смолянското село Гела. Той получи парична награда и грамота. Младият гайдар свири в ансамбъл "Еподай" в Пловдив, а от тази есен ще е студент в Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново.

И тримата гайдари, включили се в надсвирването, са поканени за участие догодина, когато ще има опит за поставяне на рекорд на Гинес.

България вече има един записан рекорд, свързан с гайди, в книгата за рекорди. Той бе поставен през 2012 г., когато 333 каба гайди засвириха в синхрон и изпълнението им бе признато официално като поставен световен рекорд.

По продължителост има записан рекорд на шотландец. Той е свирил 26 часа, но с почивка на всеки час.

В традиционното надсвирване на Илинденските поляни в Гела взеха участие близо 100 гайдари. Най-малкият беше на 6 години, най-възрастният - на 79 години. Журито с председател проф. Милчо Василев, връчи награди на изпълнители на двете разновидности на гайдата у нас - каба гайда и джура гайда на най-добрите, разделени в 4 възрастови категории.