18 хил. тона украинско зърно стигнаха до Испания

Войната на Русия в Украйна може да доведе до 49 милиона души до глад

Украйна
13:50 - 13 Юни 2022
2162
18 хил. тона украинско зърно стигнаха до Испания

Кораб, превозващ 18 000 тона украинска царевица, пристигна рано в понеделник на пристанище в Северозападна Испания. Регионалната група на производителите на фуражи за животни, която получи пратката (Agafac), заяви, че пътуването се е осъществило по „нов морски маршрут", целящ да избегне руската блокада на украинските пристанища в Черно море.

Товарният кораб "Алпила", превозващ царевицата, пристигна в испанското пристанище Ла Коруня преди разсъмване на 13 юни и трябва да бъде разтоварен до вторник, съобщиха от пресслужбата на пристанището пред СиЕнЕн.

Това е първата пратка украинско зърно, която достига до Северозападна Испания по море, чрез използване на маршрут, открит в Балтийско море.

Войната на Русия в Украйна може да доведе до 49 милиона души до глад или условия, близки до глад, поради опустошителното ѝ въздействие върху световния износ на храни и цените им. Украйна от дълго време насам опитва да намери начин да заобиколи блокадата. В неделя украински правителствен служител заяви пред „Ройтерс“, че Киев е набелязал алтернативни маршрути за изнасяне на зърнените запаси.

Зам.-министърът на външните работи и главен директор по цифровататрансформация Дмитрий Сеник заяви, че Украйна се опитва да установи нови маршрути през Румъния, Полша и балтийските държави, за да може 22 млн. тона зърно, блокирани в украинските пристанища, да достигнат до местоназначението си.

"Това е само малко количество царевица, но възстановява възможността да се внася каквото е възможно от Украйна", казва пред СиЕнЕн директорът на Agafac Бруно Биде.

Той заявява, че Agafac - регионалната група на производителите на фуражи в Галисия, обикновено внася 40% от царевицата си от Украйна между януари и юни всяка година. Това е част от общо 1 милион тона царевица, която внася годишно за храна на добитъка.

В изявлението на Agafac се казва, че "малки количества царевица са напуснали Западна Украйна с камиони за Полша и Румъния" и че зърното, което е пристигнало в Испания, е било натоварено на кораб в полското пристанище на Балтийско море Свиноуйшче.

„Алпила“ е товарен кораб, плаващ под финландски флаг, който е бил в Свиноуйшче в края на май, след което е спрял в две германски пристанища, преди да пристигне в Ла Коруня, според сайта vesselfinder.com.