18 май - краен срок за деклариране на разходите по изборите

Новини
17:26 - 17 Май 2023
1276
18 май - краен срок за деклариране на разходите по изборите

Партиите и коалициите, участвали в последните избори, имат срок до 18 май да подадат отчетите за приходите, разходите и поетите задължения за плащане, свързани с предизборната кампания. Срокът за представяне на отчетите е 30 работни дни след изборния ден, съгласно Изборния кодекс, припомнят от Сметната палата.

На изборите на 2 април 2023 г. участваха 14 партии, 7 коалиции и 2 инициативни комитета.

Отчетът трябва да бъде изпратен от представляващия партията, коалицията или инициативния комитет на хартиен и електронен носител, придружен с извлечение от банковата сметка. Към отчета трябва да бъдат приложени декларации за произхода на дарените средства, както и на предоставените средства от кандидат или член на инициативен комитет, ако надхвърлят една минимална работна заплата.

В случай на нарушение на изискването за представяне на отчет за приходите, разходите и поетите задължения за плащане във връзка с предизборната кампания, на лицето, което представлява партията или инициативния комитет, или на лицата, които представляват коалицията, се налага глоба от 2000 до 10 000 лв.

В срок от 30 работни дни след изборния ден доставчиците на медийни услуги, социологическите и рекламните агенции, както и агенциите за осъществяване на връзки с обществеността трябва да представят в Сметната палата информация за предоставените услуги на партиите, коалициите и инициативните комитети.