1,8 млн. лв загуба от нощния транспорт в София

Топ
22:34 - 16 Декември 2019
3169
1,8 млн. лв загуба от нощния транспорт в София

Четирите нощни автобусни линии в София са превозили само 121 906 пътници тази година. Най-голям интерес към тях има в петък срещу събота и в събота срещу неделя.

Това става ясно от анализ, разгледан вчера в транспортната комисия на Столичен общински съвет. Четирите линии бяха пуснати експериментално през пролетта на 2018 г. Най-много нощни пътници има през юни и юли, а най-малко - през януари и февруари.

Най-натоварена е линия N2, която свързва “Обеля” със Студентски град. По нея са пътували 38,6% от всички ползващи нощния транспорт. Най-слаб е интересът към линия N3 - от “Овча купел” до автостанция “Изток”. Возили са се само 13 665 души.

Анализът показва, че приходите от нощния транспорт покриват само 20,09% от разходите и той е на загуба от 1,8 млн. лв.

Въпреки това се очаква Столичен общински съвет да гласува в четвъртък нощните линии да продължат да работят и през 2020 г. Центъра за градска мобилност обаче трябва да направи допълнителни наблюдения и да предложи варианти как тези линии да станат по-ефективни. Отчет да се прави на всяко полугодие, залага още докладът, внесен от общинския съветник Зафир Зарков от ГЕРБ.