18 убити при масова престрелка в Мексико

Дори по стандартите за насилие в щата Гереро това е шокиращо нападение

Свят
12:39 - 06 Октомври 2022
1590
18 убити при масова престрелка в Мексико

Въоръжени лица са убили кмета на малък град в югозападната част на Мексико и поне 17 други души, потвърдиха официални лица, предаде Би Би Си.

Полицията съобщава, че въоръжени лица са нахлули в кметството на Сан Мигел Тотолапан в 14:00 ч. (19:00 ч. по Гринуич). Снимки в интернет показват, че сградата е осеяна с дупки от куршуми.

Партията на кмета Конрадо Мендоса Алмеда, PRD, осъди "страхливото" му убийство и поиска справедливост.

За нападението е обвинена престъпната банда Лос Текилерос.

При клането са убити и полицаи и общински служители, а в социалните мрежи се разпространяват графични изображения на окървавени тела, лежащи на земята.

Бащата на Мендоса Алмеда, бившият кмет Хуан Мендоса Акоста, също беше убит - в дома си - преди нападението да се пренесе в кметството.

Съобщава се, че магистрала в щата Гереро, където се намира Сан Мигел Тотолапан, е била блокирана за кратко от големи превозни средства, за да се попречи на силите за сигурност да влязат в града.

Дори по стандартите за насилие в щата Гереро това е шокиращо нападение - съобщава кореспондентът на Би Би Си в Мексико Уил Грант.

Сан Мигел Тотолапан е разположен в сърцето на регион, известен като Tierra Caliente, жестока част от контролираното от наркокартелите Западно Мексико.