180 училища в Украйна са напълно разрушени

Украйна
11:12 - 26 Юли 2023
2348
180 училища в Украйна са напълно разрушени

Руските сили са разрушили напълно 180 училища в Украйна, а над 1300 учебни заведения са повредени. Това съобщи украинският министър на образованието и науката Оксен Лисовий, цитиран от "Укринформ".

"Днес имаме 180 училища, които са напълно разрушени. Повече от 300 учебни заведения са унищожени, а над 1300 - увредени и подлежат на експертна оценка за това дали могат да бъдат възстановени, или не", отчете той.

По негови думи украинското правителство е отпуснало 1,5 милиарда гривни за изграждане на бомбоубежища преди началото на следващата учебна година. 3/4 от училищата разполагат с такива укрития с различно ниво и качество.

"75% от училищата са снабдени с бомбоубежища, но това не означава, че 75% от учениците могат да възобновят обучението си. Става въпрос за около 9000 училища, а ние имаме общо 13 000 училища. Нашият приоритет е да възобновим присъственото обучение, където това е позволено от съображения за сигурност. В местата, близки до районите на бойните действия, занятията ще се провеждат дистанционно", поясни Лисовий.

За да се подобри качеството на обучението, министерството препоръчва на висшите училища да възобновят и присъственото обучение, когато ситуацията със сигурността го позволява. Много от тези институции могат да създадат бомбоубежища от гледна точка на архитектурата, но понякога те нямат достатъчен капацитет, за да поемат всички студенти.

Друг проблем според Лисовий, може да бъде миграцията на учители. Възможно е това също да създаде пречки за възобновяването на присъственото обучение. По тази причина ръководството на всяко учебно заведение ще вземе самостоятелно решение дали да възобнови занятията в клас.