180 задържани на протести в Хонконг

Те са арестувани за участие в неразрешени демонстрации

Свят
14:03 - 01 Юли 2020
568
180 задържани на протести в Хонконг

Полицията на Хонконг съобщи, че е арестувала най-малко 180 души днес, включително седем души за нарушаване на новия закон за националната сигурност, информира АФП.

Хиляди жители на Хонконг нарушиха забраната за организиране на събирания и излязоха по улиците на финансовия център, за да протестират срещу новия закон на фона на годишнината от предаването на бившата британска колония на Китай.

Те са арестувани за участие в неразрешени демонстрации, нарушаване на обществения ред, притежание на оръжие и други престъпления, се подчертава в съобщение на хонконгската полиция в "Туитър".

Задържани са седем души за нарушаване на новия закон за националната сигурност. Полицията призова да се прекрати нарушаването на закона.

По-рано полицията използва водно оръдие и лютив спрей за разпръскване на протестиращите.

Представител на Службата по въпросите на Хонконг и Макао на Държавния съвет призова международната общност да не се меси във вътрешните работи на Китай.

Представителят каза още, че новият закон е "подарък за рождения ден" на Хонконг и ще бъде "преломен момент", който ще върне града на пътя на развитието.

Вчера Пекин прие спорния закон.

По-рано днес лидерът на Хонконг Кари Лам заяви на церемония по повод 23 г. от предаването на бившата британска колония на Китай, че законите за сигурността са най-важното развитие в отношенията между централната власт и Хонконг от предаването му.