1800 арестувани от бунтовете в подкрепа на Навални

Най-много се събраха във Владивосток - над 3000 души

Топ
18:42 - 23 Януари 2021
1060
1800 арестувани от бунтовете в подкрепа на Навални

Над 1800 души са задържани в Москва и в други руски градове на неразрешени от властите протести в подкрепа на опозиционера Алексей Навални, включително съпругата му Юлия, предаде Ройтерс, която се позова на независимия медиен проект ОВД-Инфо.

Въпреки многократните предупреждения на властите, че протестът е незаконен, хиляди хора се събраха на “Пушкинския“ площад в центъра на Москва. Според московската полиция - 4000, според независими източници - десетократно повече. Участниците в протеста скандираха „Путин, махай се!“, „Ние сме законът!“ и „Свобода за политическите затворници!“:

Акциите в подкрепа на Навални започнаха и в няколко града на руския Далечен изток.

В региона най-многоброен бе протестът във Владивосток, където се събраха около 3000 души.

По улиците на Южно-Сахалинск излязоха около 400 души, в Хабаровск – над 200, в Якутск – 50 при температура минус 50 градуса. Протести в подкрепа на Алексей Навални са планирани на територията на цялата страна. Демонстрацията в центъра на Москва започна в 14ч. местно време (13 часа българско).

Ето какво сподели Галина - една от участничките в протеста:

“Не искам да живея в несвободна полицейска държава. В последно време стават ужасни неща. Като човек и гражданин не мога да търпя повече. Това е оскърбително и унизително. Няма свободен живот за нашите деца“.При задържанията периодично се стигаше до спречквания между полицаи и протестиращи. На моменти служителите на реда използваха палки, а протестиращите отвръщаха със снежни топки.

В навечерието на протестите някои от поддръжниците на Навални бяха арестувани, други – глобени, на трети бяха връчени предупредителни протоколи. Пресаташето на опозиционера Кира Ярмиш беше осъдена на 9 денонощия арест заради призивите й за участие в протестите. Активистът Георгий Албуров получи 10 денонощия, а юристът на "Фонда за борба с корупцията" Любов Собол беше глобена с 250 000 рубли или около 3300 долара. Арестувани бяха десетки координатори на регионалните щабове на Навални.

Кметът на Москва Сергей Собянин нарече протестите недопустими и обеща полицията да осигури необходимия ред. Той определи като особено цинични опитите за въвличане в протестните акции на непълнолетни.