1850 лева пенсия за осигурените на 3400 лева заплата

Новини
10:13 - 23 Май 2022
3272
1850 лева пенсия за осигурените на 3400 лева заплата

Възможно е да получавате пенсия от 1850 лева, ако взимате над 3400 лева заплата.

Ако човек се осигурява на максималния осигурителен доход цял живот, ще получи пенсия от 1850 лева. "Този таван от 3400 лева за кого е? За някакви, които не са заслужили това, а ще получат максимални пенсии по друг ред".

Това заяви по БНТ лидерът на "Подкрепа" Димитър Манолов.

Имаме различна оценка за добри отношения между синдикати и правителството. Научаваме от медиите какво се случва, заяви още той. Според Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) този диалог се подобрява, но е далеч от европейските нива.

Цените са свръхвисоки на енергията и за това Европейската комисия препоръча в своето съобщение от 8 март тази година да продължат мерките за компенсиране на цените толкова дълго, колкото е необходимо, каза Велев.

По думите му минималната заплата също трябва да се вдига и трябва да е различна за различните икономически дейности. Губим работни места, без да увеличаваме безработицата. От началото на годината са загубени 30 хил. работни места.

Според Велев, ако това не се направи европейската икономика става неконкурентноспособна, а инфлацията хвърчи в небесата. При предишната криза - през 2009 година, са инвестирани 53 часа в тристранен формат, за да изработим 64 антикризисни мерки, които впоследствие са обсъдени в управляващата коалиция.

Постигнахме съгласие за продължаване на схемата за компенсиране на високите цени. За май и юни имаме конкретни измерения, а за месец юли имаме уверението, че няма да бъдат по-неблагоприятни условията за предприятията. При цени на борсата ден напред между 200 и 500 лева, крайните цени след компенсация ще бъдат между 200-260 лева.